Ugrás a tartalomra
Pixabay/padrinan

Ma van a rákellenes világnap

2022.02.04
13:45
2022.02.04
20:41
Forrás
Pannon RTV
Évente 30 ezer ember halálát okozzák a daganatos megbetegedések Szerbiában, világszerte pedig 10 millió ember hal meg rákban.

A korai felismerés életet menthet, de Szerbiában olyan is előfordul, hogy az első vizsgálattól a terápiáig 200 nap is eltelik. Ezt mondta a páciensek fórumának vezetője a Politika napilapnak. A 30 ezer halálos eset mellett évente 40 ezer új daganatos megbetegedést állapítanak meg Szerbiában.

A statisztikai adatok szerint Európában Szerbiában halnak meg a legtöbben a rosszindulatú betegségek következtében. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a rák gyógyítható. Ehhez azonban az kell, hogy időben felismerjék a betegséget - emelte ki Ágoston Gabriella, az Egymásért Egyesület alelnöke.

"A tapasztalatok olyanak, hogy a korai felismerés bizonyítottan 90 százalékos felépülést garantál. Ezért a nők, és most már a férfiak esetében is bármilyen daganatos megelőző vizsgálat olyan sikert tud eredményezni, hogy a felépülés minőségi életet képes visszaadni a beteg számára."

A daganatos betegségek felismeréséről és kezeléséről Dr. Bagi Teodóra onkológus beszélt a Közügyekben.

rák
világnap
betegség

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.