Ugrás a tartalomra

Madárlesen a Szúnyogcsárdában

2017.07.18
13:43
2017.10.04
12:10
Két héten keresztül madarászhatnak az érdeklődők a Ludasi-tó partján az Ökológiai Oktató Tábor keretében. Ez egy hathetes nemzetközi tábor.

Hetente váltják egymást a csapatok, a szervezők pedig sok egyéb programmal is készültek.

A táborlakók a ludasi Szúnyogcsárdában vannak elszállásolva, ahonnan csak néhány méter választja el őket a Ludasi-tótól, illetve a kifeszített hálótól. Itt fogják el a madarakat, hogy megvizsgálhassák, illetve meggyűrűzhessék őket.

Pipic Adonisz: „Először megnézzük, hogy merről szállt bele. Arról először kiszedjük a lábát, azután a szárnyát, végül a fejét. Berakjuk a zsákba, megnézzük, hányas hálónál volt. Azután berakjuk a gyűrűzőbe. Van 13 hálónk, amelyiken volt, arra rárakjuk, a szögre, majd meggyűrűzzük.”

A madarak begyűjtése után egy madarászházban jegyzőkönyvbe veszik adataikat. Meghatározzák fajukat, ivarukat, korukat, de mást is megvizsgálnak.

Dózsa József, segédgyűrűző: „Meg szoktuk fújni. Nézzük, hogy van-e már zsír, hogy készül-e már az utazásra. Ahhoz, hogy Afrikába eljussanak, nagyon sokat kell táplálkozniuk, és akkor zsírrétegeket halmoznak fel, és az nekünk kódozva van, számokkal van meghatározva, hogy hányas. Ennek például nulla zsírja van. Ez annyira fiatal madár, hogy még nem táplálkozott eleget.”

A szükséges adatok felvétele és a gyűrű felhelyezése után lemérik a madár testsúlyát, majd szabadon engedik.

Az adatokat a Belgrádi Természetismereti Múzeumba küldik, ahol véglegesen feldolgozzák azokat, illetve egy nemzetközi adatbázisba is bekerülnek. Így tudják követni, hogy milyen madarak vannak a térségünkben. A tábort a Ripária Természetbarátok Egyesület és a Palics-Ludas Közvállalat szervezte.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „A nyári hat hétből kettő madarászoktató-tábor. Ide olyan résztvevők jönnek, akik madárfelismerést, gyűrűzést tanulnak, illetve szeretnének tanulni, és olyanok, akik gyűrűzésvizsga letételéhez készülnek, tehát ez itt a terepi gyakorlatuk tulajdonképpen. Az országban azon pár helyhez tartozunk, ahol ez hivatalosan elismert terepi gyakorlat.”

A tábor egyik fő témája a madárvonulás-kutatás, illetve a fiatalok környezeti nevelése.

A tábort ősszel is megszervezik majd. Október másodikán kezdődik. Akkor azonban csak háromhetes lesz. A részvételi díj, ahogy most is, egy hétre hétezer dinár, egy napra pedig ezer.

Szúnyogcsárárda
Ludasi-tó
madár
gyűrűzés

Most

Népszerű