Ugrás a tartalomra
Pixabay/swiftsciencewriting/illusztráció

Magas az ólomkoncentráció a szerbiai gyermekek vérében

2022.06.07
14:07
Forrás
Magyar Szó, FoNet
Ez pedig a szennyezett környezet következménye – mondta Dragoslav Popović, a Szerbiai Népegészségügyi Szövetség elnöke a FoNetnek.

Kimutatása szerint a gyermekek vérében 2,4 mikrogramm/deciliter ólom található, ez a legmagasabbak között van Európában.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy ez a jelenség nem tegnap alakult ki, és meg kell oldani mihamarabb. Véleménye szerint az ólom, csakúgy mint más nehézfémek jelenléte a vérben, hosszútávú elváltozást eredményezhet. Az ólom különösen befolyásolja a mentális egészséget, az intellektuális képességeket, később pedig egyéb egészségügyi következményekkel járhat, mondta Popović.

A vérben lévő magas ólomkoncentráció a lég- és vízszennyezettség, illetve a bennünket körülvevő környezetszennyezés miatt alakult ki.

ólomkoncentráció
vérkép
gyermek
Szerbia

Most

08:32

No filter a Desirén

A Stúdió K Színház előadásával és Lajkó Félix koncertjével kezdetét vette a tizennegyedik Desiré fesztivál Szabadkán.
18:29

Katar 3-1-re kikapott Szenegáltól

A labdarúgó-világbajnokság csoportkörének második fordulójában a szenegáliak a 41. percben szerezték meg a vezetést, amikor Dia csapott le a katari védelem által eladott labdára.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.