Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Magyar-szerb szótár készül a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában

2022.05.13
18:29
2022.05.13
20:40
Forrás
Pannon RTV
Már a nyár folyamán elkészülhet az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában a magyar-szerb szótár első kötetének online változata, a jövő év elején pedig már megjelenhet a teljes nyomtatott kétkötetes szótár.

A Magyar Nemzeti Tanács fordítástudományi tanácskozásának témája a készülő új szótár volt.

A Forum Könyvkiadó Intézet a 2016-ban megjelent szerb-magyar középszótárt követően most a magyar-szerb szótáron dolgozik. Az első kötet anyaga már nagyrészt elkészült, a munkaverziót még szeretnék szakemberekkel véleményeztetni.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet, Újvidék: Ellentétben a szerb-magyar szótárral - ahol egy kész kéziratot kaptunk, csak a szerkesztésével kellett foglalkoznunk - most a kéziratot is nekünk kell elkészíteni. A legnagyobb feladat az volt, hogy összeállítsuk a szakértői gárdát, ami 2019-ben megtörtént.

Jelenleg négyen írják a szócikkeket. A Magyar Értelmező Kéziszótárt veszik alapul, és szóról szóra haladva megkeresik a szerb megfelelőket.

Rajsli
Emese, a szerkesztőbizottság elnöke: Érdekessége talán még az, hogy mi mindenképpen szeretnénk, ha a szótárban benne lennének az úgynevezett vajdaságizmusok, tehát azok a szavak vagy variánsok, amelyeket mi úgy érezzük, hogy részei a vajdasági magyar köznyelvnek, és hát ez a vajdasági magyar köznyelv mindenképpen eltér a magyarországi köznyelvtől.

A magyar-szerb szótár bemutatója arról árulkodik, hogy a Forum Könyvkiadó Intézet kiváló munkát végzett már az előző szótár elkészítésekor, és hogy olyan kutatói, szerkesztői csapata van, amely a szótárt el tudja készíteni - mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke a tanácskozás előtt. A tervezett 32 ezer szócikk helyett majdnem a duplája kerül az új szótárba. Mindez pedig arról árulkodik, hogy megalapozzuk annak az esélyét és lehetőségét az itteni szerb tudományos szótárírókkal, mindenekelőtt a Szerb Maticával és a belgrádi illetékes intézményekkel együtt talán egyszer elkészülhet a magyar-szerb nagyszótár is.

A tervek szerint néhány hónapon belül elkészül a magyar-szerb szótár online változata, a teljes nyomtatott kétkötetes szótárt pedig már a jövő év elején kézbe vehetjük.

magyar-szerb szótár
Forum Könyvkiadó Intézet
Virág Gábor
Rajsli Emese
Hajnal Jenő

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.