Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Magyar-szerb szótár készül a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában

2022.05.13
18:29
2022.05.13
20:40
Forrás
Pannon RTV
Már a nyár folyamán elkészülhet az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában a magyar-szerb szótár első kötetének online változata, a jövő év elején pedig már megjelenhet a teljes nyomtatott kétkötetes szótár.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A Magyar Nemzeti Tanács fordítástudományi tanácskozásának témája a készülő új szótár volt.

A Forum Könyvkiadó Intézet a 2016-ban megjelent szerb-magyar középszótárt követően most a magyar-szerb szótáron dolgozik. Az első kötet anyaga már nagyrészt elkészült, a munkaverziót még szeretnék szakemberekkel véleményeztetni.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet, Újvidék: Ellentétben a szerb-magyar szótárral - ahol egy kész kéziratot kaptunk, csak a szerkesztésével kellett foglalkoznunk - most a kéziratot is nekünk kell elkészíteni. A legnagyobb feladat az volt, hogy összeállítsuk a szakértői gárdát, ami 2019-ben megtörtént.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Jelenleg négyen írják a szócikkeket. A Magyar Értelmező Kéziszótárt veszik alapul, és szóról szóra haladva megkeresik a szerb megfelelőket.

Rajsli
Emese, a szerkesztőbizottság elnöke: Érdekessége talán még az, hogy mi mindenképpen szeretnénk, ha a szótárban benne lennének az úgynevezett vajdaságizmusok, tehát azok a szavak vagy variánsok, amelyeket mi úgy érezzük, hogy részei a vajdasági magyar köznyelvnek, és hát ez a vajdasági magyar köznyelv mindenképpen eltér a magyarországi köznyelvtől.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A magyar-szerb szótár bemutatója arról árulkodik, hogy a Forum Könyvkiadó Intézet kiváló munkát végzett már az előző szótár elkészítésekor, és hogy olyan kutatói, szerkesztői csapata van, amely a szótárt el tudja készíteni - mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke a tanácskozás előtt. A tervezett 32 ezer szócikk helyett majdnem a duplája kerül az új szótárba. Mindez pedig arról árulkodik, hogy megalapozzuk annak az esélyét és lehetőségét az itteni szerb tudományos szótárírókkal, mindenekelőtt a Szerb Maticával és a belgrádi illetékes intézményekkel együtt talán egyszer elkészülhet a magyar-szerb nagyszótár is.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tervek szerint néhány hónapon belül elkészül a magyar-szerb szótár online változata, a teljes nyomtatott kétkötetes szótárt pedig már a jövő év elején kézbe vehetjük.

magyar-szerb szótár
Forum Könyvkiadó Intézet
Virág Gábor
Rajsli Emese
Hajnal Jenő

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.