Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

2021.06.16
06:43
2021.06.16
07:25
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Az elmúlt napokban Szerbiában egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak. A legutóbbi, keddi adatok szerint egy nap alatt 132 új beteget azonosítottak, 10621 tesztet végeztek el. Hatan haltak meg a betegség szövődményeiben. 407 pácienst ápolnak kórházban, közülük 20-at kezelnek lélegeztetőgépen.

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bg

Hétfőn ülésezett a szerbiai válságstáb és az elmúlt időszak járványügyi adatait figyelembe véve úgy döntöttek enyhítéseket javasolnak. A szerb kormány elfogadta a szakemberek javaslatát, az új szabályok pedig mától hatályosak.

Nézzük milyen előírásokat kell betartanunk:

- Minden létesítményben továbbra is kötelező a védőmaszk viselése és a távolságtartásra vonatkozó intézkedések betartása.
be kell tartani az alapvető járványügyi óvintézkedéseket, mindenekelőtt a védőmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozóan.
 - A kiskereskedések egész nap nyitva tarthatnak.
- A vendéglátóhelyek kerthelyiségei korlátlanul nyitva tarthatnak, míg beltéri részeik éjszaka 1 óráig, továbbá kint és bent is szólhat a zene.
- A sportrendezvényeken közönség is jelen lehet, a kültéri létesítmények 50 százalékos kapacitással, míg a fedett létesítmények 30 százalékos kapacitással fogadhatnak nézőket.
- Kint és bent is legfeljebb 500 személy gyülekezhet. Amennyiben egy eseményen 500 személynél több szeretne gyülekezni, a szabadban, vagy fedett létesítményben, ahhoz a válságstáb engedélyét kell kérni.
- A ballagási ünnepségeket és az érettségi banketteket is meg lehet tartani.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök arról beszélt, ha Szerbiában beoltják a polgárok 60 százalékát, akkor lehet szó a védelmi intézkedések teljes megszüntetéséről.

Szerbia
járványügyi intézkedések
koronavírus
koronavírus-járvány

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.