Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Meggyúlt a rózsaszín gyertya - advent harmadik vasárnapja

2020.12.13
17:05
2020.12.13
20:40
Forrás
Pannon RTV
Ma van örömvasárnap. Ma gyújtjuk meg a harmadik gyertyát a koszorún. A világító gyertyák számának növekedése a növekvő fényt szimbolizálja.

Örömvasárnap az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt jelképezi. Ennek az örömnek az alapja, hogy az Úr közel van. Az Isten Fiának megtestesülését ünneplő karácsony az üdvösség kezdetére mutat rá, az emberiség látja, hogy igazolódnak a próféták jövendölései, és tudja, hogy van Üdvözítője.

Szakály József, plébános, Szabadka: „Advent harmadik vasárnapja, az öröm vasárnapja. Szent Pál apostol szavait idézi ilyenkor a liturgia: Örvendjetek mindig az Úrban, ismét mondom, örvendjetek, mert az Úr immár közel van hozzánk. Érezzük, hogy van értelme az adventi önmegtartóztatásnak, az adventi készületnek. Nem érkezett még el a karácsony, de már látjuk annak közeledtét, aki az egész világot megváltja. Látjuk annak közeledtét, aki szabadságot hoz, aki az embereknek megváltást ad, aki újjászüli ezt az egész világot. Látjuk már, hogy igazából mi is a karácsony, a betlehemi jászol csodája, a betlehemi istálló fénye, ragyogó tündöklése. Ezért örülhetünk az úrjöveti idő harmadik vasárnapján.”

gyertya
rózsaszín
harmadik
advent
plébános
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:41

A függöny legördült

Egy horvát zenei performansszal és a Szarajevói Nemzeti Színház előadásával zárult az idei kortárs színházi fesztivál, a Desiré.
21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.