Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták Leiningen-Westerburg Ármin nyugvóhelyét Titelen

2023.10.02
15:27
2023.10.02
17:16
Forrás
Pannon RTV
A titeli temetőben megkoszorúzták gróf Leiningen-Westerburg Árminnak, Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú fiának a tavaly felújított sírhelyét.

Az obeliszk évtizedekig sorsára volt hagyva. Felújítását Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke kezdeményezte és a magyar kormány támogatta.

Leiningen-Westerburg Ármin mérnök volt és földművelésügyi magyar királyi biztosként került Titelre. Nevéhez fűződik a vidék árvízmentesítése. Bécsben halt meg, de Titelen temették el, a helység legmagasabb pontján.

Mikity Ede, zentai plébános: „Az ő felügyelete alatt építették a töltést. Őneki a Dunán és a Tiszán kellett töltést emelni, és erről a helyről látott mindent. Ez a hely nagyon jó volt a tüdőbetegségére. Ide, hogyha feljött a jó levegő jót tett neki, mert asztmás volt születésétől fogva. S az volt az utolsó kívánsága, hogy itt temessék el.”

A megritkult titeli magyarságnak a székháza mellett immár egy olyan helye is van, ahol emlékezhet a múltjára.

Latinkić Magda, elnök, Titeli Magyar Művelődési Központ: „Ő nemcsak a magyarokért, hanem Vajdaság-szerte az összes emberért harcolt, és ez az ő projektuma volt, a csatornák, a töltések, a mezőföldek vízmentesítése. És úgy érezzük, hogy azért ezt meg kell tisztelni. És ezen túl minden következő október másodikán magunénak valljuk ezt az emlékművet, és meg fogjuk koszorúzni.”

Szőke Anna néprajzkutató volt az obeliszk felújításának a kezdeményezője. Mint mondja, jó érzéssel tölti el az, hogy egyre több látogatója van a síremléknek.

Szőke Anna, néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke: „Ő szívvel-lélekkel, nem mondom, hogy magyar ember, hanem ember volt. Tehát minden nemzetért egyformán tette a dolgát. És amikor megismerte ezt a vidéket, akkor el volt ragadtatva. És itt nagyon szeretett. Nem hiába volt az utolsó kívánsága halálos ágyán, hogy itt szeretne nyugodni a titeli magaslaton. A dombvidéken, ahonnan belátni az egész területet.”

A Magyar Nemzeti Tanács külön figyelemmel kíséri a szórványmagyarság sorsát, és fontosnak tartja annak támogatását. Leiningen-Westerburg Ármin emlékének a megőrzése pedig a titeliek szempontjából rendkívül fontos.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Titelen rendkívül jelentős szerepe volt, s ennek a hagyománynak a felújítását szeretnénk elérni. Ezért nagyon fontos, hogy a titeli magyar közösség ezt a helyet létrehozta, megtisztította, felújította és ez a kultusz az elkövetkezendő években, reményeink szerint biztos lábakon állva hosszú távon a titeli magyarságot maga köré gyűjti.”

Az eseményen jelen volt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kovács Elvira a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Dragan Božić, Titel község elnöke, valamint a VMSZ, a Szerb Haladó Párt és a civil szervezetek képviselői.

Leiningen-Westerburg Ármin
koszorúzás
Titel
Szőke Anna
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Magyar Nemzeti Tanács
Hugyik Richárd

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.