Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Megszűnhetnek a várólisták a sugárkezelésekre Kamenicán

2019-07-11
15:07
2019-07-11
17:31
Forrás
Pannon RTV
Jövő év elején megszűnhetnek a várólisták a sugárkezelésekre a Vajdasági Onkológiai Intézetben – hangzott el Kamenicán, ahol nagyszabású felújítási, bővítési munkálatok folynak.

Köztársasági és tartományi forrásokból az intézet felszerelése két új sugárgéppel és egy szkennerrel gyarapodhat. Beüzemeltetésük előtt azonban átépítési munkálatokat kell elvégezni az egyik épületszárnyon, illetve bővíteni kell a kapacitásokat. A munkálatok helyszínére Zlatibor Lončar, szerb egészségügyi miniszter és Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár is ellátogatott.

Szerbia lakossága egyre idősebb, az átlagéletkor jelenleg a 42 évet is meghaladja. Ennek következményeként pedig várható, hogy egyre több daganatos beteg lesz, aki ellátásra szorul – hangzott el az eseményen. Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „A munkálatok folyamatban vannak. A betegeknek azt ígérjük, hogy november 30-ig, tehát november végéig befejeződnek. A felszerelések megérkeztek, két sugárgép, egy szkenner, minden egyéb tartozékkal, de emellett zajlanak az építkezési munkálatok is, egyáltalán nem könnyűek. Ahhoz, hogy üzemeltetni tudjuk itt ezeket a felszereléseket speciális eljárásokra, szigetelésekre van szükség, mert csak ilyen körülmények között működhetnek ezek a gépek.”

A befektetés az utóbbi 10 év egyik legnagyobb nehézségére jelenthet megoldást, az elmúlt időszakban ugyanis az intézetben nem tudták olyan tempóban ellátni a betegeket, ahogyan szerették volna, és ez hosszú várólistákat eredményezett. Zoran Radovanović, igazgató, Vajdasági Onkológiai Intézet: „Ez talán a legnagyobb és legjelentősebb beruházás a vajdasági egészségügybe, ami tartósan megoldja a több évtizedes problémákat a sugárkezelési szolgáltatásokat illetően.”

A fejlesztés összértéke meghaladja a 6 és fél millió eurót. Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár: „Hat sugárgép fog működni Vajdaság területén, aminek köszönhetően eleget teszünk majd a világszintű kritériumoknak, vagyis egy sugárgép jut majd 300 ezer lakosra.”

A bővítési munkálatok miatt a jelenlegi három közül csak két sugárgép üzemel a kamenicai intézetben, így naponta 100 új ember kerül fel a várólistára. A munkálatok befejeztéig naponta 30 ember kezelését a belgrádi Onkológiai és Radiológiai Intézet vesz át, 5 fekvőbeteget pedig Kragujevácra küldenek. Vickó Ferenc, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Ennek köszönve várhatóan nem lesz nagyobb növekedése a listának és azt várjuk, hogy valójában az év végén és a következő év elején már nagyobb tempóval, tehát mind az öt gép tud majd dolgozni, és szerintem a várólista egy pár hónapon belül teljesen nullázódik, úgyhogy egyáltalán nem lesz várólista.”

Az eseményen újabb egészségügyi fejlesztéseket is bejelentettek, legfontosabbként említve a Vajdasági Klinikai Központ kiépítését, ahol a munkálatok még az év vége előtt megkezdődhetnek.

várólista
sugárkezelés
Kamenica

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.