Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Megújul a moholi Szent György templom teljes tetőszerkezete

2022.01.14
10:45
2022.01.14
15:29
Forrás
Pannon RTV
Felújítják a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székházát. A helyiek szerint a közösségi tér lendületet adhat a kulturális életnek és otthont a moholi rendezvényeknek. Közben tavasszal a Szent György templom tetőszerkezetének cseréjét is elkezdik.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Már nagyban folynak a munkálatok a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület székházában, amelynek felújítási munkálatai, illetve maga az épület megvásárlása 140 ezer euróból valósult meg. A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően sok helybéli álma teljesül. A moholi közösség saját otthonnal gazdagodhat, ahol tovább ápolhatja hagyományait.

Rigó Flórián, a VMSZ Moholi Helyi Szervezetének elnöke: „Az első fázisos felújítás, ami azt jelenti, hogy lakhatóvá tegyük az épületet, használhatóvá. Az tavaszra fog befejeződni. Most fejeződnek a kőműves munkálatok, az ablakok és nyílászárók cseréje már megtörtént. A fűtés beszerelése van folyamatban, a szellőztetőrendszerek és minden olyan, ami az alaptevékenység működéséhez szükséges felújítás.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A tervek szerint a 2500 hívet számláló Szent György Plébánia templomának tetőszerkezetét is kicserélik.

Pataki Mária, Mohol: „1980 óta járok a moholi templomba, azt lehet mondani, hogy mindennap. Nagyon-nagyon örülünk neki, az egész moholi nép, annak, hogy a templomot felújítják. A templomtetőre nagyon nagy szükség van, mert becsöpög.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A legutóbbi felújítás már több mint egy évtizede zajlott a templom külső homlokzati és torony részén.

Világos Miklós moholi plébános: „Reményeink szerint a templom teteje lesz kicserélve. Itt az egész tetőszerkezetre kell gondolni, nem csak a héjazottra, mindenre, ami tönkre van menve, hiszen 100 év alatt a faszerkezet is elég jól tönkrement. Ha Isten is megsegít bennünket, akkor talán tavaszra el tudjuk kezdeni és még a rossz idő megérkezte előtt be tudjuk fejezni ezeket a munkálatokat.”

A megközelítőleg 20 millió dinárt felölelő munkálatok a Magyar Kormány támogatásával és az Ada községi hívek adakozásából valósulhatnak meg.

Mohol
Szent György katolikus templom
Csobolyó Művelődési Egyesület
felújítás
Rigó Flórián
Világos Miklós

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.