Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nagy szükség van Szerbiában a magyar anyanyelvű jogászokra

2022.06.22
13:23
2022.06.22
16:12
Forrás
Pannon RTV
Ügyes-bajos bírósági ügyeink intézése közben az átlagember gyakran megtorpan a kifejezések, rendeletek és törvények útvesztőjében, ilyenkor pedig bizony jól jön, ha a jogász anyanyelvünkön tud szakmai segítséget nyújtani.

A fiatal magyar jogászképzés támogatására hozta létre a Magyar Nemzeti Tanács a jogászösztöndíjat.

Pannon RTV

A székelykevei születésű Pirkov Emmát régóta foglalkoztatja a jogi pálya. A jó kommunikációs képességekkel megáldott lány Nagybecskereken elvégzett középiskolai tanulmányai után Szabadkán kezdte meg az egyetemet 2021-ben. A jogászhallgatók számára kiírt ösztöndíjpályázat csak tovább erősítette elhatározásában, hogy erre a pályára lép.

Pirkov Emma, hallgató, Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar, Szabadka: „Amikor megláttam, hogy kínálkozott ez a lehetőség, természetesen lecsaptam rá, hogyne csaptam volna le. Elég messze lakom Szabadkától, több kiadásom van, mint a többi kollégámnak. Nagyon sokat segít, az egyetemet, a kollégiumot, rengeteget fed, ami nemcsak nekem támogatás, hanem a családomnak is.”

Pannon RTV

A palicsi Bognár Emese Újvidéken kezdte meg jogi tanulmányait. Az ösztöndíj lehetőséget biztosít számára, hogy tökéletesítse tudását és eljusson önköltséges képzésekre is.

Bognár Emese, hallgató, Jogtudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Nagyon érdekelnek a nemzetközi kapcsolatok, illetve a nemzetközi jogrendszer, de itthon szerettem volna továbbtanulni mindenféleképp. Ezért írtam be az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karát. A nemzetközi kapcsolatok érdekelnek leginkább, második évtől lesz nemzetközi jog tantárgyam, azt már nagyon várom.”

Pannon RTV

A Vajdasági Jogászösztöndíj Programot tavaly hirdette meg először a Magyar Nemzeti Tanács. Idén 20 ösztöndíjat osztanak ki. A sikeres pályázás alapfeltétele, hogy a jelentkezők még ne rendelkezzenek felsőfokú végzettséggel, hogy szerbiai akkreditált jogász képzésre jelentkezzenek, illetve, hogy diplomázás után legalább öt évig Szerbiában dolgozzanak.

Lulić Emil, hivatalvezető, Magyar Nemzeti Tanács: „A nemzeti tanács többi ösztöndíjához képest egy jelentősebb összegről van szó. 10 hónapon át tanévenként 100 ezer forint dinár ellenértékű ösztöndíjról van szó, amelyet szemeszterenként, két nagyobb részletben fizet ki a nemzeti tanács, az egyiket a beiratkozást követően, a másikat pedig a nyári szemeszter beírását követően. Ez az ösztöndíj nem zárja ki a nemzeti tanács többi ösztöndíját, így lehetséges halmozni őket.”

Pannon RTV

Az elmúlt évek munkájának köszönhetően megteremtődtek azok a jogi feltételek, amelyek a magyar orvosok, közgazdászok, mérnökök és jogászok számára lehetőséget biztosítanak.

Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Nekünk az az érdekünk, hogy 10-20-30 év múlva is legyenek magyar bírák, magyar ügyészek, magyar jogászok a közigazgatásban, magyar jogászok a gazdaságban. Általában a jogi végzettség sok lehetőséget biztosít az elhelyezkedésre. Magyar munkanélküli jogászt nem sokat ismerünk.”

Pannon RTV

A pályázat és minden további tudnivaló a Magyar Nemzeti Tanács honlapján érhető el. A jelentkezési határidő június 30., 14 óra.

jogász
jogászhallgató
jogászképzés
jogászok
jogászösztöndíjak
Magyar Nemzeti Tanács
Gazdasági és Igazságügyi Jogi Kar
Újvidéki Egyetem
Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kar
Lulic Emil
Dr. Pásztor Bálint

Most

18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.