Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Népi értékeket már az óvodában is

2022.10.15
15:10
2022.10.15
16:26
Forrás
Pannon RTV
Útravaló 2 címmel kétnapos akkreditált továbbképzést tartottak az óvodapedagógusok számára Zentán. A program a Magyar Nemzeti Tanács szervezésével és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Hagyományok Háza Vajdaság szakmai támogatásával valósult meg.

A magyar nyelvű óvodapedagógusok számára megtartott esemény célja, hogy gyakorlati tudást biztosítson abban, hogy a népi játékokat, a népzenét és a kézműves foglalkozásokat beépítsék projektjükbe, színesebbé téve ezáltal az iskoláskor előtti nevelést.

Barsi Zsuzsanna, óvónő, Ada: „Ezek a továbbképzések végtelenül hasznosak számunkra, mert gyakorlatiasan adják elő, részt veszünk a tanulásban.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Magyarországról és Erdélyből érkezett előadók, Tálas Ágnes és Kiss Zsolt segítségével tematikus foglalkozások zajlottak. Torjai Zita Katalin a kézművesség, Cseszák Korcsik Anikó és Kovács Franciska a néptáncos mozgás és a népdal világába kalauzolta el a résztvevőket, Flamann István népzenét oktatott, Cseszák Balázs vezetésével pedig egyebek között ölbeli játékokat, mondókákat és párválasztókat ismerhettek meg a pedagógusok.

Cseszák Balázs, kulturális szervező, Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság: „Az Útravaló 2 című képzésen a fő hangsúly a gyerekjátékokon és a néptáncos mozgáson van. Ezen a képzésen kívül még két képzést sikerült akkreditáltatnunk. A másik két képzés is ennek a része. Ott az egyiken a népzenén és a népdalon van a hangsúly, a másikon pedig a kézművességen és a népművészeti tárgyakon.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A képzés segítséget ad három népművészeti területnek a bevonására az óvodai foglalkozások alatt, továbbá átfogó képet biztosít a magyar népművészet és néprajz gazdagságáról.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A továbbképzés célja egyértelműen az, hogy gyakorlati tudást kapjanak az óvodapedagógusok, mind a néptánc, mind a gyermekjátékok, a népdalok, illetve a kézműves foglalkozások terén, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az új projektalapú tervezésnél a mindennapi munkájukba belevigyék a népi értékeket.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zentai továbbképzésen harminc óvodapedagógus vett részt, Vajdaság 14 községének 16 óvodájából.

óvoda
népzene
Jerasz Anikó

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.