Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Népszámlálás 2022 - Milyen kérdések szerepelnek a kérdőíven?

2022.09.27
19:02
2022.09.27
21:17
Forrás
Pannon RTV
Szombaton a népszámláló biztosok reggel 8 órakor kezdik meg a munkát. Magyarkanizsa községben 7 instruktor segítségével 50 biztossal történik majd az elkövetkező hetekben a népszámlálás.
Pannon RTV/Apczi Jenő

A népszámlálási biztosok egy azonosító kártyával lesznek ellátva, ami tartalmazza a fényképüket és az azonosító számukat, amellyel igazolni tudják önmagukat, az adatokat pedig laptopok segítségével, elektronikus úton fogják felvenni. A biztosok egy-egy háztartásban fél órát töltenek. Közel 80 kérdést tesznek fel.

Fejsztámer Kornélia, Magyarkanizsa Község Népszámlálási Bizottságának tagja: „Ezek között vannak kötelező érvényű kérdések, mint ami a lakosok nemére, korára, iskola képzettségére, gazdasági tevékenységére, aktivitására vonatkozik. Ugyanakkor vannak olyan kérdések is közöttük, amik a vallást, nemzetiséget, anyanyelvet érintik, ezek nem kötelező érvényűek, de ezeknek a megválaszolása is ajánlott, hogy egy minél tisztább és teljesebb képet kapjunk a végén.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem csak a népszámlálási bizottságnak kell felkészülni a népszámlálásra, hanem a polgároknak is. Ábel István, a népszámlálás egyik instruktora kiemelte, a lakosok jó ha előre elkészítenek bizonyos adatokat, mint például az ott lakók személyi számát, de fontos a lakófelület nagyságának pontos adata is. Ha valaki nem tartózkodik otthon, akkor értesítést hagynak, amin egy telefonszám található, amin mihamarabb jelentkezni kell.

Ábel István, a népszámlálásban résztvevő instruktor, Magyarkanizsa: „Működjünk együtt, közös érdek. Ha valaki nem pontos adatot mond, az nekem is és az összeírónak is kellemetlenségek okoz, illetve annak az állampolgárnak is kellemetlenséget okoz a későbbiekben. Tehát nincs oka arra, hogy ne pontos adatokat adjanak meg, ezek az adatok nem fognak az adóhivatalban landolni vagy bárhol máshol, ahol esetleg nem szeretné az illető, hanem ezek kizárólag statisztikai adatok.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az instruktor kiemelte, az összeírás alatt begyűjtött adatok a lehető legnagyobb titokban kerülnek feldolgozásra.

népszámlálás
Ábel István
Fejsztámer Kornélia
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.