Ugrás a tartalomra

Nyelvi készségfejlesztés társasjátékkal

2020.02.22
14:40
2020.02.22
16:52
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai VM4K-ban 12 tanár sajátíthatta el a játszva tanítás módszereit.

A műhelymunka során társasjátékokkal, kockajátékokkal, valamint szó- és memóriajátékkal jutottak hozzá olyan rögtön alkalmazható technikákhoz, amelyek a magyar és az idegen nyelvi készségek fejlesztésére is alkalmasak.

Aranyos Ágoston Klára tanító Magyarkanizsáról érkezett a foglalkozásra. Szerinte ez igen hasznos, hiszen egy pedagógusnak mindig fejlesztenie kell önmagát. Máskor is volt fejlesztő képzésen: „Nemrégiben egy kétéves négy szemeszteres képzésen vettem részt ugyanebben az épületben, annak témája az inkluzív fejlesztő szakpedagógia volt. Elmondhatom, hogy rendkívül sok ötlettel, újdonsággal találkoztam, és nyitott vagyok mindenféle új dologra. Egy pedagógus mindig fejleszti önmagát is. Tehát haladni kell a kor adta újdonságokkal.”

Alsó tagozatos tanítók számára felépített gyakorlati módszerekkel készültek a Szegedi Tudomány Egyetem gyógypedagógusokat képző oktatói.

Radics Márta, oktató, SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet, Magyarország: „Elsősorban mi a játékkal foglalkozunk, nagyon fontos számunkra az, hogy a pedagógusok alapvetően nagyon sokat játszanak a gyerekekkel. Viszont szeretnénk azt elérni, hogy ennek a játéknak még legyen egy tudatos vezérfonala és most a mai alkalommal azt tudták megtanulni, hogy nyelvi játékokat hogyan lehet alkalmazni tudatosan úgy, hogy ezt a gyerekek játékként éljék meg.”

Az izgalmas és szórakoztató képzésen 12 pedagógus vett részt. Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense szerint fontos az anyanyelven való tanulás, amit az új módszer segítségével hatékonyabban hasznosíthatnak majd a gyerekek szempontjából: „A programon pedagógusok vesznek részt, főként tanítók és nyelvtanárok, akik a társasjátékok segítségével elsajátíthatják, hogy milyen új eszközök, milyen új módszerek léteznek a nyelvi kompetenciák fejlesztésében, és itt gondolok az anyanyelvre és az idegen nyelvre is.”

A résztvevők a kétórás műhelymunka során kockákkal, szójátékokkal és csoportos játékokkal szerezhettek interaktív és izgalmas ötleteket az iskolai óráikhoz.

VM4K
pedagógusok
Kosányi Tamás

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű