Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nyelvi készségfejlesztés társasjátékkal

2020.02.22
14:40
2020.02.22
16:52
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai VM4K-ban 12 tanár sajátíthatta el a játszva tanítás módszereit.

A műhelymunka során társasjátékokkal, kockajátékokkal, valamint szó- és memóriajátékkal jutottak hozzá olyan rögtön alkalmazható technikákhoz, amelyek a magyar és az idegen nyelvi készségek fejlesztésére is alkalmasak.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Aranyos Ágoston Klára tanító Magyarkanizsáról érkezett a foglalkozásra. Szerinte ez igen hasznos, hiszen egy pedagógusnak mindig fejlesztenie kell önmagát. Máskor is volt fejlesztő képzésen: „Nemrégiben egy kétéves négy szemeszteres képzésen vettem részt ugyanebben az épületben, annak témája az inkluzív fejlesztő szakpedagógia volt. Elmondhatom, hogy rendkívül sok ötlettel, újdonsággal találkoztam, és nyitott vagyok mindenféle új dologra. Egy pedagógus mindig fejleszti önmagát is. Tehát haladni kell a kor adta újdonságokkal.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Alsó tagozatos tanítók számára felépített gyakorlati módszerekkel készültek a Szegedi Tudomány Egyetem gyógypedagógusokat képző oktatói.

Radics Márta, oktató, SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet, Magyarország: „Elsősorban mi a játékkal foglalkozunk, nagyon fontos számunkra az, hogy a pedagógusok alapvetően nagyon sokat játszanak a gyerekekkel. Viszont szeretnénk azt elérni, hogy ennek a játéknak még legyen egy tudatos vezérfonala és most a mai alkalommal azt tudták megtanulni, hogy nyelvi játékokat hogyan lehet alkalmazni tudatosan úgy, hogy ezt a gyerekek játékként éljék meg.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Az izgalmas és szórakoztató képzésen 12 pedagógus vett részt. Kosányi Tamás, a VM4K szakmai referense szerint fontos az anyanyelven való tanulás, amit az új módszer segítségével hatékonyabban hasznosíthatnak majd a gyerekek szempontjából: „A programon pedagógusok vesznek részt, főként tanítók és nyelvtanárok, akik a társasjátékok segítségével elsajátíthatják, hogy milyen új eszközök, milyen új módszerek léteznek a nyelvi kompetenciák fejlesztésében, és itt gondolok az anyanyelvre és az idegen nyelvre is.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A résztvevők a kétórás műhelymunka során kockákkal, szójátékokkal és csoportos játékokkal szerezhettek interaktív és izgalmas ötleteket az iskolai óráikhoz.

VM4K
pedagógusok
Kosányi Tamás

Most

23:03, Frissítve: 23:17

Polgárháborús helyzet Izrael számos pontján

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió.
20:55, Frissítve: 23:16

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.