Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

A palicsi óvodások tudják, miért fontos tiszta vizet önteni a pohárba

2021.03.22
13:20
2021.03.22
17:50
Forrás
Pannon RTV
Ma van a víz világnapja. Az alkalomból a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménybe járó gyermekek figyelmét felhívták a víz fontosságára és felhasználására. A tematikus programok egészen április 22-ig, a Föld napjáig tartanak.
Pannon RTV/Gál Hermina

A Kis kacsa fürdik című gyermekdallal ünnepelték meg a palicsi Kalimero óvodába járó gyermekek a víz világnapját. Az ECOLACUS projekt keretein belül többek között az ivóvízről és a tavak élővilágáról gazdagíthatták tudásukat az óvodások. Velünk is megosztották a tanultakat, illetve azt, hogy mely csoportba járnak.

Fekete Abigél és Szalai Petra:
„ Aranyos baglyocskák.
- Mit tanultál a vízről?
- A Palicsi-tó messze van.
- Hol van még a víz?
- Messze van.”

Korek Mónika óvónő Baglyocska nevű csoportja minden vízzel kapcsolatos témát érdeklődéssel követ.

„Dalocskákat, énekeket, mondókákat tanultunk. Nagyon fogékonyak voltak a téma iránt a gyermekek. Nagyon szeretnek a vízzel játszani, kísérleteztünk, vízfestékkel dolgoztunk.”

Az ECOLACUS elnevezésű projektben már több éve részt vesz a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat. Sugár György igazgató elmondta: „Azt szoktuk nekik elmesélni, hogy víz nélkül nincs élet. Ezt a vizet, amit mi iszunk több ezer éves, szóval nagyon régi. Ezért nagyon nehezen képződik újra. Óvatosan kell bánni vele. Azt meséljük el a vízmű szempontjából, hogy hogyan kapnak ők otthon vizet.”

A projekt németországi eredetű, idén pedig már a Palics-Ludas Közvállalatot is felkérték, hogy segítse a víz fontosságára felhívni az óvodások figyelmét. Dobó Márta igazgató kiemelte: „Elmondjuk, miért fontos a tavaink tisztán tartása, hogy miért ne dobáljunk szét a szemetet, hogy milyen halacskák élnek a tavakban, melyek, amik jó, ha ott vannak, és melyek, amik nem.”

A projekt április 22-én a Föld világnapján ér véget, amikor a gyermekek munkáit kiállítják és díjazzák a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben.

víz
világnap
óvoda
óvodás
Naša radost
Szabadka
Ecolacus
Palics-Ludas Közvállalat
Sugár György
igazgató
Vízművek és Csatornázási KKV
Dobó Márta

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.