Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Palicson is várják a nyuszit

2023.04.01
17:15
2023.04.01
18:25
Forrás
Pannon RTV
Színes műsorral várta a húsvéti ünnepeket megelőző szombaton az érdeklődőket a Palics Magyar Művelődési Egyesület a helyi Magyar Művelődési Központban.

Húsvéti kézműves vásár, mézeskalács kiállítás, gyermekruha börze, kézműves foglalkozás gyerekeknek, sőt a Palicsi Színjátszó Grund is színpadra lépett.

Szép számban gyűltek össze a gyermekek a palicsi Magyar Művelődési Központban megrendezett húsvéti kézműves foglalkozáson.

Torma Lúcia
„ Meséld el, ezen a dekupázs tojásodon mi látható?
- Egy csibe meg egy tojás.
- Hogyan kell ezt elkészíteni, elmeséled nekem?
- Egy szalvétát rá kell ragasztózni a tojásra, és ezt a masnit.”


A radanováci Dubičanac család három csemetéjének kinőtt ruháit, játékait igyekezett eladni vagy elcserélni a gyermekruha börzén.

Dubičanac Onrijeta: „Érdekesnek tartottuk, gondoltuk megpróbáljuk mi is, ha valamit tudunk eladunk, értékesítünk, valami mást veszünk helyette, jónak tűnik.”

Mézeskalácsból készült vagy éppen foltvarrós húsvéti tojásokat is vásárolhattak a palicsi vásáron az érdeklődők, amelyek mind kiaggathatók a húsvéti gyümölcsfa vagy barka ágakra, azonban a mezácskalácsból készültek előnye, hogy azok ünnepek után el is fogyaszthatók, ugyanis mézből, vajból, lisztből, fűszerkeverékből és tojásból készültek.

Bata Valéria: „Ez egy újdonság, hogy mézeskalács tojásokat is készítettünk, amit írókázással tehát tojásfehérje habbal díszítettünk, amit úgy hívunk, hogy írókázás, és ez egy kicsit újdonság, mert ha végignéznek, akkor vannak itt babák, szívecskék és egy kicsit felidézzük a múltat.”

Már nem először szerveznek kiállítással egybekötött vásárt a palicsi Magyar Művelődési Központban. Erre az alkalomra több mint 15 kiállító és kézműves hozta el portékáját. A Palics Magyar Művelődési Egyesület célja ilyen események megszervezése során többek között az is, hogy minél több érdeklődő kapcsolódjon be szakköreik munkájába.

Kosányi Valéria, a Palics Magyar Művelődési Egyesület kézimunkacsoportjának vezetője: „Nagyon szeretnénk, ha kedvet kapnának, részt vennének a szakkörökön, és a kézimunkázásba is be tudnának kapcsolódni. Ugyanakkor a baba börzének a célja, hogy a használt ruhákat a pici babák gyorsan kinövik, és itt tudnak cserélni és olcsóbban hozzájutni. Ez szerintem nagy segítség a mai világban a csecsemős anyukáknak, szülőknek.”

Aki esetleg kedvet kap bekapcsolódni a jókedvű kézműves szakkörökbe, az a hímző, mézeskalács sütő, nemezelő, néptánc csoportokban próbálhatja ki magát, de felnőtteknek modern táncoktatás sőt pilates-tornát is szerveznek az egyesületen belül.

Palics
börze
Magyar Művelődési Központ
Palicsi Színjátszó Grund
húsvét
mézeskalács

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű