Ugrás a tartalomra
Facebook/Pásztor István

Pásztor István indítványozta a jelenleg zárva lévő határátkelők megnyitását

2021.02.04
21:15
2021.02.04
21:37
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić államfővel találkozott Pásztor István, a VMSZ elnöke. A témák között szerepelt a határátlépés, a palicsi fejlesztések, a regionális együttműködés, a migráció. A találkozó részleteiről Pásztor Közügyek című műsorunkban számolt be.

Pásztor István elmondta, több hétig dolgoztak a határátlépés ügyén. Ő maga sem értette, hogy hogyan lehetett az, hogy a környező országokra a PCR-teszt és a karanténkötelezettség nem volt érvényes, Magyarországra viszont igen. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszámolt arról, hogy az államfővel folytatott beszélgetést követően az intézkedést eltörölték a Magyarországról érkezők irányába is. A VMSZ elnöke külön hangot adott annak, hogy az elmúlt időszakkal ellentétben, amikor elmaradt a megbeszéltek életszerű működtetése, a tapasztalatok most azt mutatják, hogy ezúttal azonnal alkalmazták is azt a határokon.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Pásztor István már csütörtök délelőtt jelezte, hogy napokon belül kevésnek bizonyul majd a jelenleg nyitva lévő határátkelők kapacitása, ezért indítványozta azt is, hogy induljon el az egyeztetés arról, hogy mely, jelenleg zárva lévő határátkelőt lehetne még megnyitni annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen várakozni.

Szavai szerint fel kell éleszteni újra a rendszert, mert a védőoltások tömeges felvétele után a járványt sikerül visszaszorítani, és véleménye szerint húsvét tájékán, ha nem is teljes egészében, de visszatér az élet a régi kerékvágásba.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az államfővel folytatott megbeszélésen a migránshelyzet is szóba került. Aleksandar Vučić erőteljesebb közbenjárást ígért. Az elmúlt időszakban a csendőrség és a rendőrség összegyűjtötte a migránsokat, és visszaszállította őket a befogadóközpontba, ez azonban Pásztor István szerint csupán tüneti kezelés. Fontos, mert legalább néhány napra fellélegezhetnek, akiket ez a jelenség sújt, azonban ez nem elegendő – véli a VMSZ elnöke.

A megoldás az lenne, hogy a törvény betűjének a betartása történjen meg – fogalmazott Pásztor. Vagyis, aki bejön az országba, és menedéket kér, addig, amíg a beadványa nincs elbírálva, maradjon a befogadóközpontban. Emiatt azt kérte az államfőtől, hogy azokat, akik üzletszerűen segítik a migránsok utazását, göngyölítsék fel. Az elnök erre ígéretet is tett – mondta Pásztor István.

Pannon RTV/Gál Hermina

Emellett szabadkai, palicsi és regionális fejlesztési kérdésekről is beszéltek.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökével Pethő Attila készített egy hosszabb terjedelmű interjút Újvidéken, amelyet most teljes terjedelmében láthatnak.

határ
határátkelés
szerb-magyar határ
kishatárátkelő
Pásztor István
Aleksandar Vučić
migráns

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.