Ugrás a tartalomra

Pásztor István: A lakosok csak elszenvedői a migránsválságnak

2023.07.21
13:15
2023.07.21
16:39
Forrás
Pannon RTV
Mindannyiunk érdeke az, hogy a migrációs kérdés ne egy politikai, hanem egy országos politikai kérdés legyen, ugyanis ez a kérdés a szuverenitásról szól – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Pásztor arra reagált, hogy a nemrégiben Makkhetesen megtartott migrációval kapcsolatos lakossági fórumon, - ahol a belügyminiszter és mások mellett Stevan Bakić polgármester is részt vett -, a tényleges problémák mellett politikai indíttatású vélemények is megfogalmazódtak. A fórumon egyebek mellett olyan kijelentések is elhangoztak, hogy részben egyes helyi lakosoknak is van felelőssége a migrációs helyzet alakulásában.

Pásztor István VMSZ-elnök reagálásában elmondta: a szuverenitás abból is áll, hogy az állam a területének minden négyzetméterén biztosítja mindenki biztonságát, és megtesz mindent annak érdekében, hatékonyan és eredményesen, hogy senki ne tudjon lőfegyvert használni. Ebben a Vajdasági Magyar Szövetség eddig is partner volt, ezután is partner lesz – szögezte le Pásztor.

„Az utóbbi időszakban, amióta Gašić úr a miniszter, egy jelentős változás állt be abban, ahogyan a belügyi tárca kezeli a migrációs helyzetet. A legutóbbi makkhetesi miniszteri látogatáskor, vélhetően a beszélgetés kötetlensége miatt olyan mondatok is elhangoztak, nem elsősorban a miniszter részéről, hanem sajnálatos módon Szabadka polgármesterének részéről, amik nagyon szerencsétlenek. Van az embernek egy olyan érzése, mintha a makkhetesi erdő környékén lakók lennének felelősek azért a helyzetért, ami ott kialakult. Közben tudjuk, hogy ez egy nyolc éve tartó folyamat, amelynek azok a lakosok és mi elszenvedői voltunk. És az utóbbi jó fél évet leszámítva a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül nem volt olyan politikai erő, és a VMSZ politikusain kívül nem voltak olyan politikusok, akik erről egyáltalán egy mondatot fogalmaztak meg. Azok a szerencsétlen mondatok, amik elhangzottak, amik az egyébként fontos beszélgetésen elhangzottak, azért is szerencsétlenek, mert a felelősséget megpróbálják áthárítani, mert a lakosokat próbálják felelőssé tenni. Illetve ami ott történik, megpróbálják relativizálni és lakodalmi lövöldözéshez hasonlítani. Ez minimum gusztustalan."

migránsválság
migráció
Stevan Bakić
Bratislav Gašić

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.