Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Rákóczi Szövetség 450 csomagot hozott a leendő elsősöknek Vajdaságba

2018.03.28
08:15
2018.03.28
18:46
Forrás
Pannon RTV
A Rákóczi Szövetség jóvoltából április elsejéig 450, szórványvidéken élő leendő vajdasági magyar elsős kap ajándékcsomagot. A csomagosztás Bánátban kezdődött Nagykikindán és Nagybecskereken.

A szülők elhatározását erősítik az anyaországból érkező támogatások, a leendő elsősök pedig örülnek az ajándéknak.Lackó Ármin, előkészítő-csoportos. Muzslya: „Kaptam még Magyar Népmesét. Majd olvasunk. Jó lesz!”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek Város területén tavaly 47 magyar elsős diák volt. Idén valamivel kevesebben lesznek, de jó hír, hogy a magyar első osztályok megmaradása sehol sincs veszélyben. Vidrács Krisztina, Magyar Nemzeti Tanács: „Negyvenegy előkészítő-csoportos diákunk van. Ami azt jelenti, hogy Muzslyán a Hófehérke óvodában 19 gyermek, a Tücsök óvodában nyolcan vannak, Becskereken a Kolibri óvodában két előkészítő csoportos, Lukácsfalván három, illetve Szentmihályon kilencen vannak.”

A bánáti magyar szülők többsége a magyar tannyelvű oktatást választja gyerekének, és számukra minden támogatás fontos. Sziller Eszter, szülő, Muzslya: „Kislányom a Tücsök óvodába jár. Végzős csoportba. Hatan fejezik az idén. Ez a támogatás sokat jelent nekünk, mert mindenkinek kell egy ilyen támogatás. Még egy kislányunk van. Őis magyar nyelven fejezi az iskolát majd.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagoknak a kiosztását. Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottsága: „Nagykikindán és Nagybecskereken került sor a Vackor Program bemutatására, valamint a budapesti Rákóczi Szövetség által biztosított iskolakezdési csomagok kiosztására. A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor alapkezelő zrt.-nek köszönhetően tudja a Vackor Programját már nyolc éve bemutatni, illetve megvalósítani.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség az idén 450 csomagot biztosított a leendő vajdasági magyar elsősök számára. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „Igyekszünk megszólítani a gyereket is, illetve a szülőt is, és egy bátorítást, egy impulzust adni annak érdekében, hogy jól döntsön akkor, amikor majd a döntéshez jut.”

A csomagok negyven szórványtelepülésen, 21 önkormányzat területén kerülnek kiosztásra, még a húsvéti ünnepek előtt.

Rákóczi Szövetség
csomag
Vajdaság
MNT
vackor
Jerasz Anikó

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.