Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A Rákóczi Szövetség 450 csomagot hozott a leendő elsősöknek Vajdaságba

2018.03.28
08:15
2018.03.28
18:46
Forrás
Pannon RTV
A Rákóczi Szövetség jóvoltából április elsejéig 450, szórványvidéken élő leendő vajdasági magyar elsős kap ajándékcsomagot. A csomagosztás Bánátban kezdődött Nagykikindán és Nagybecskereken.

A szülők elhatározását erősítik az anyaországból érkező támogatások, a leendő elsősök pedig örülnek az ajándéknak.Lackó Ármin, előkészítő-csoportos. Muzslya: „Kaptam még Magyar Népmesét. Majd olvasunk. Jó lesz!”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek Város területén tavaly 47 magyar elsős diák volt. Idén valamivel kevesebben lesznek, de jó hír, hogy a magyar első osztályok megmaradása sehol sincs veszélyben. Vidrács Krisztina, Magyar Nemzeti Tanács: „Negyvenegy előkészítő-csoportos diákunk van. Ami azt jelenti, hogy Muzslyán a Hófehérke óvodában 19 gyermek, a Tücsök óvodában nyolcan vannak, Becskereken a Kolibri óvodában két előkészítő csoportos, Lukácsfalván három, illetve Szentmihályon kilencen vannak.”

A bánáti magyar szülők többsége a magyar tannyelvű oktatást választja gyerekének, és számukra minden támogatás fontos. Sziller Eszter, szülő, Muzslya: „Kislányom a Tücsök óvodába jár. Végzős csoportba. Hatan fejezik az idén. Ez a támogatás sokat jelent nekünk, mert mindenkinek kell egy ilyen támogatás. Még egy kislányunk van. Őis magyar nyelven fejezi az iskolát majd.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagoknak a kiosztását. Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottsága: „Nagykikindán és Nagybecskereken került sor a Vackor Program bemutatására, valamint a budapesti Rákóczi Szövetség által biztosított iskolakezdési csomagok kiosztására. A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor alapkezelő zrt.-nek köszönhetően tudja a Vackor Programját már nyolc éve bemutatni, illetve megvalósítani.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség az idén 450 csomagot biztosított a leendő vajdasági magyar elsősök számára. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „Igyekszünk megszólítani a gyereket is, illetve a szülőt is, és egy bátorítást, egy impulzust adni annak érdekében, hogy jól döntsön akkor, amikor majd a döntéshez jut.”

A csomagok negyven szórványtelepülésen, 21 önkormányzat területén kerülnek kiosztásra, még a húsvéti ünnepek előtt.

Rákóczi Szövetség
csomag
Vajdaság
MNT
vackor
Jerasz Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.