Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Régi mesterségek és hagyományos ételek bemutatója Kisoroszon

2020.06.06
18:13
2020.06.07
10:00
Forrás
Pannon RTV
A Torontál Szórványközpontban hagyományos ételeket kóstolgathattak a vendégek, és megismerkedhettek a fazekas mesterség titkaival.
Pannon RTV/Lukács Attila

A járvány miatti kényszerszünet után ma megtartották az első nagyobb rendezvényt a bánáti Kisoroszon. A szervező a VMSZ kisoroszi helyi szervezete volt.

A 2800 lakosú Kisoroszon a Szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló magyarság közösségi életének a központja.

Csányi Irén, Kisorosz: „A Torontál kézimunkacsoportba tartozunk, és most hagyományos rétest csinálunk - meggyeset. Nem éppen hagyományos, mert valamikor úgy nyújtották a rétest - most kész tésztát vásárolunk, úgyhogy abból készítünk rétest. Almás, meggyes lesz most.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Régi mesterségeket is bemutattak. A Torontál szórványközpontban ugyanis tavaly óta egy fazekas műhelyt működtetnek. Kormányos Erzsébet szeptember óta foglalkozik az érdeklődőkkel.

Kormányos Erzsébet, fazekas, Magyarcsernye: „Öt évvel ezelőtt kezdtem egy tanfolyamra járni, mert nagyon érdekelt, és ez álmom volt, hogy megtanuljam. Azóta itt alkalmam van a gyerekekkel foglalkozni. Iskolás gyerekek, de nagyon sokat, hétről hétre, hogy betérnek fiatalok is, meg gyerekek is, meg most itt az udvaron is szólítgattak, hogy mikor tudják kipróbálni, hogy meg akarják próbálni, hogy miből is áll ez.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Szórványközpontban az idén is sok vendéget látnak vendégül.

Talpai Sándor, elnök, Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ, Kisorosz: „Mi itt Kisorosziban mindenféleképp fejleszteni szeretnénk azt a stratégiát, amely nemcsak a kisorosziak, hanem egyben a Vajdasági Magyar Szövetség stratégiája is. Majd a falusiak, az itt élő emberek fognak készíteni különböző régi ételeket, a krumplis tésztától kezdve a tarhonyáig, igaz, még birkapaprikás is lesz, úgyhogy úgy gondolom, hogy egy olyan rendezvényről van szó, amely ide tudja vonzani mindenféleképp a turistákat.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A járványhelyzet miatt a következő időszakban remélhetőleg növekszik a falusi turizmus utáni érdeklődés.

Kovács Elvira, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme a falusi turizmus. A Prosperitati különböző pályázatai az elmúlt időszakban már támogatták ezt az ágazatot, illetve ennek az erősítését, tehát a kezdőket is, akik ezzel szeretnének foglalkozni, most is megjelentek az új eredmények, de a mögöttünk levő hónapok eredményeképpen a jelenlegi helyzet miatt nyilvánvaló, hogy a turizmus felértékelődik, és a hazai turizmus még inkább.”

A Torontál Szórványközpont egyik legfontosabb idei rendezvénye a népművészeti tábor lesz, amelyet július végén, illetve augusztus elején terveznek megtartani, immár huszadik alkalommal.

Kisorosz
mesterségek
bemutató
hagyományos
ételek
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
Kovács Elvira
Talpai Sándor

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.