Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Romos templomok jövője – szimpózium Nagybecskereken

2022.05.12
16:11
2022.05.13
08:43
Forrás
Pannon RTV
A hívek nélkül maradt templomok sorsa évtizedek óta foglalkoztatja a katolikus egyházat. Ritkábban az adott települések önkormányzatait. Ez különösen Bánátban okoz nagy gondot.

Ma Nagybecskereken a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében szimpóziumot tartottak Romos templomok jövője címmel.

Pannon RTV/Lukács Attila

Hívek nélkül maradt, romos templomokat nem csak a Nagybecskereki Egyházmegye területén látni, hanem egész Vajdaságban.

Német László nagybecskereki megyéspüspök: „Ez egy nagyon érzékeny téma. Az emberek kötődnek az egyházakhoz, kötődnek az épületekhez. Mert az a gondolat, hogy ha az templom, akkor az örökre templom. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a mai konferenciával, hogy sokféleképpen lehet látni ezt a problémát. Tehát nem csak az van, hogy mindenáron pénzt szerezzünk külföldön. És ezt most is mondhatom, hogy ez nagyon problematikus lesz a mostani ukrajnai háború fényében.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Szentszék már hosszabb ideje foglalkozik a kihasználatlan templomok kérdésével.

Carlos Alberto de Pinho Moreira Azevedo, a Vatikán Kulturális Tanácsának tagja: „Mit érdemes, mit bölcs tenni ezekkel a templomokkal, amelyek már nincsenek használva? Ilyenkor nagyon fontos megkérdezni az egész közösséget, a hívőközösséget, a pasztorális tanácsot, a helyi papokat, a környék papjait, az egész helységet, várost, környezetet. Nem csak a püspöknek a döntése itt a fontos, hanem mindenkit be kell vonni az ilyen templomok ügyének az eldöntésébe.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke felszólalásában elvetette a templomok lebontásának a lehetőségét. Arra biztatta a konferencia szervezőit, hogy forduljanak a tartományi és a köztársasági kormányhoz a megoldás keresésében.

„Amiben én ebben a pillanatban realitást látok, az az, hogy megóvni ezeket az épületeket, és újabb tartalommal fölruházni. Újabb tartalmakkal gazdagítani és azoknak a helyi közösségeknek, faluknak a funkciójába helyezni, amelyek ott vannak, amelyeknek a területén vannak ezek a templomok. Szerintem, ahol csak lehetséges, ezt az utat kellene járni, megőrizve a templomok potenciális szakrális funkcióját.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Csiszár Klára Antónia pasztorálteológus a liturgikus tér jelentőségéről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy az utolsó, amit fontolóra kell venni, az a templom lebontása.

„Továbbra is az a tér lehetőleg az életet szolgálja. Úgy, mint valamikor a liturgiában, úgy most is. Akár más formában. Egy szociális intézmény formájában, egy múzeum formájában, egy könyvtár formájában. Itt a kreativitásra van óriási szükség. Hogy találjuk meg azt a módot, beszélgetve a helyiekkel, mire van szükségetek?”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Magyar Nemzeti Tanács is közreműködött a templomok felújításában, azok közösségi térré való alakításában, Szabadkán, Palánkán és Zsablyán.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Ez a három példa is azt mutatja, hogy számos más templom megújításakor is, mindig az volt a legfőbb érv, hogy őseinkkel hogyan tudunk elszámolni majd valamikor, hogyha a templomokat hagyjuk, hogy romba dőljenek, ha templomokat rombolni akarunk. És ha át is alakítjuk, a legfontosabb mindig az emlék, az örökség, a szakrális jelleg megőrzése.”

A szimpózium résztvevői a megtekintették a módosi katolikus templomot.

templom
szimpózium
Nagybecskerek
Német László
Pásztor István
Hajnal Jenő

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.