Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

A sajátos nevelési igényű gyerekek is távoktatásban vettek részt

2020-08-07
11:49
2020-08-07
16:56
Forrás
Pannon RTV
Nagy kihívást jelentett ez a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is egyaránt, hiszen így a fejlesztések és más tantárgyak is online térbe kerültek a speciális iskolákban.

Márciustól a sajátos nevelési igényű gyerekek is távoktatásban vettek részt Szerbiában. Az iskolákban jelenleg is nyári szünet van, üresek a tantermek. Ez nem volt másképp azonban az elmúlt hónapokban sem, hiszen márciustól távoktatás folyt a speciális általános és középiskolákban is egyaránt. A sajátos nevelési igényű gyerekek és tanáraik mesélték el, hogyan zajlott a távoktatás, és miben reménykednek a szeptemberi iskolakezdéskor.

Mindjárt itt a szeptember elseje, amikor a diákok újra az iskolapadok mögé ülhetnek. Legalábbis ez így szokott lenni, idén azonban a koronavírus miatt, mint sok minden más ez is bizonytalan. A 10 éves Mészáros Sámuel Félix egy szabadkai speciális általános iskolába jár, szeptembertől indul 5. osztályba. A fiú már nagyon várja, hogy iskolába mehessen, habár számára nem volt megterhelő a távoktatás sem.

Ott jártunkor a szabadkai Varga család otthonában, a kertben kártyázott anyja és lánya. A szünidei szabadságot használták ki közösen. A kezdetek nehezek voltak, és a tanulás sem ugyanúgy nézett ki otthon, mint az iskolában, mégis Varga Melinda szerint alkalmazkodni tudtak a mozgásban akadályozott lányával a távoktatás kihívásaihoz. „Az elején nehezebben indult, aztán azért meg kell, hogy mondjam, egészen jól bele jöttünk. Ő is látta, hogy ez így fog folytatódni, tehát mi ezt megbeszéltük.”

Tanárként főként az első hetek jelentettek fejtörést Kovács Tündének, aki sajátos nevelési igényű középiskolásokat tanít Szabadkán. „Nagyon belejöttünk már mi tanárok is, én legalábbis igen, és a tanulók is, úgy hogy most már sokkal jobban tudnánk kezelni a helyzetet, és szerintem nem is lenne olyan rossz. Bár én még mindig azt mondom, hogy ami a gyakorlati oktatást illeti, ott sajnos nem lehet távoktatni.”

Arról, hogy hogyan indul szeptemberben az oktatás még nincs hivatalos információ, ezért az iskolák, így a speciális iskolák is több modell alapján kell, hogy felkészülten várják szeptember 1-jét, betartva minden óvintézkedést.

távoktatás
sajátos nevelési igényű gyerekek
járvány

Most

Népszerű