Ugrás a tartalomra
illusztráció

Súlyos pénzbüntetés jár a gyújtogatóknak

2022.02.28
14:40
2022.02.28
17:52
Forrás
Pannon RTV
Tilos Szerbia-szerte tüzet gyújtani nyílt területen. Aki megszegi a tilalmat, 10 ezer és 300 ezer dinár közötti büntetésre számíthat. A hatóságok a szabály fokozott betartására kérik a lakosokat.

Egyre több a tűzeset Magyarkanizsa község területén. A hétvégén Horgosra riasztották a tűzoltókat, míg hétfőn a délelőtti órákban Adorjánon égett le a nádas egy része. Nád, bozótos és fű gyulladt meg vasárnap Törökkanizsa és Oroszlámos között egy csatornában. Az esetek többségénél bebizonyosodik, hogy szándékos gyújtogatásról beszélhetünk.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az ilonafalvi Balázs Tibor azt mesélte, hogy évekkel ezelőtt a környékükön is többször meggyújtották a nádast és a száraz füvet, állítólag így csökkentették a kullancsok számát. „A kullancs is csak szezon jellegű, csak tavasszal van a járáson, ősszel már egyet sem talál meg az ember. Az is egy állatvilágból származik, tudjuk, hogy nem hasznos, ugyanúgy mint a más rovarok, de attól még a többi is tönkremegy.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Sokan égetik a tarlót. Annak felgyújtása a talajban nagy kárt tud okozni, mind a növény- mind pedig az állatvilágban. A talaj igen lecsökkent szervesanyag-készletét a tarlóégetéssel tovább pazaroljuk, rontva ezzel szerkezetét, aszálytűrését és vízmegtartó képességét is.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „A másik tényező a szármaradványok megsemmisítése, ami hozzájárul a humuszréteg gyarapodásához természetesen a mikroorganizmusok és a giliszták jóvoltából. A harmadik dolog az, hogy közveszélyes is lehet a közlekedésben is, amennyiben az utak mentén gyújtják meg a tarlómaradványokat.”

A tűzvédelmi törvény tiltja az apró terménymaradványok, a szemét égetését a szabadban és a növényi maradványok felgyújtását. Ugyancsak ez a törvény tiltja a tűzgyújtást az erdőben és az erdő szélétől 200 méteres távolságban, kivéve meghatározott és kijelölt helyeken, az előírt tűzvédelmi intézkedések betartásával. Országszerte egész évben tilos tüzet gyújtani.

Bajtai Balázs, főparancsnok, Magyarkanizsa Községi Tűzoltó Szövetség: „Hatalmasak a büntetések, ha valakit rajtakapnak, hogy gyújtogat. Itt a büntetések 300 ezer dinárig terjednek, tehát ez eloszlik a fizikai és jogi személyek között. A jogi személyekre vonatkozik a legmagasabb büntetés és a fizikai személyeké már valamennyivel kevesebb, de mindenféleképpen ez büntetendő.”

Szerbiában ez év eleje óta 1430 nyílt tűzesetet regisztráltak.

Szerbia
tűzgyújtási tilalom
tűzgyújtás

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.