Ugrás a tartalomra

Súlyos pénzbüntetés jár a gyújtogatóknak

2022.02.28
14:40
2022.02.28
17:52
Forrás
Pannon RTV
Tilos Szerbia-szerte tüzet gyújtani nyílt területen. Aki megszegi a tilalmat, 10 ezer és 300 ezer dinár közötti büntetésre számíthat. A hatóságok a szabály fokozott betartására kérik a lakosokat.

Egyre több a tűzeset Magyarkanizsa község területén. A hétvégén Horgosra riasztották a tűzoltókat, míg hétfőn a délelőtti órákban Adorjánon égett le a nádas egy része. Nád, bozótos és fű gyulladt meg vasárnap Törökkanizsa és Oroszlámos között egy csatornában. Az esetek többségénél bebizonyosodik, hogy szándékos gyújtogatásról beszélhetünk.

Az ilonafalvi Balázs Tibor azt mesélte, hogy évekkel ezelőtt a környékükön is többször meggyújtották a nádast és a száraz füvet, állítólag így csökkentették a kullancsok számát. „A kullancs is csak szezon jellegű, csak tavasszal van a járáson, ősszel már egyet sem talál meg az ember. Az is egy állatvilágból származik, tudjuk, hogy nem hasznos, ugyanúgy mint a más rovarok, de attól még a többi is tönkremegy.”

Sokan égetik a tarlót. Annak felgyújtása a talajban nagy kárt tud okozni, mind a növény- mind pedig az állatvilágban. A talaj igen lecsökkent szervesanyag-készletét a tarlóégetéssel tovább pazaroljuk, rontva ezzel szerkezetét, aszálytűrését és vízmegtartó képességét is.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „A másik tényező a szármaradványok megsemmisítése, ami hozzájárul a humuszréteg gyarapodásához természetesen a mikroorganizmusok és a giliszták jóvoltából. A harmadik dolog az, hogy közveszélyes is lehet a közlekedésben is, amennyiben az utak mentén gyújtják meg a tarlómaradványokat.”

A tűzvédelmi törvény tiltja az apró terménymaradványok, a szemét égetését a szabadban és a növényi maradványok felgyújtását. Ugyancsak ez a törvény tiltja a tűzgyújtást az erdőben és az erdő szélétől 200 méteres távolságban, kivéve meghatározott és kijelölt helyeken, az előírt tűzvédelmi intézkedések betartásával. Országszerte egész évben tilos tüzet gyújtani.

Bajtai Balázs, főparancsnok, Magyarkanizsa Községi Tűzoltó Szövetség: „Hatalmasak a büntetések, ha valakit rajtakapnak, hogy gyújtogat. Itt a büntetések 300 ezer dinárig terjednek, tehát ez eloszlik a fizikai és jogi személyek között. A jogi személyekre vonatkozik a legmagasabb büntetés és a fizikai személyeké már valamennyivel kevesebb, de mindenféleképpen ez büntetendő.”

Szerbiában ez év eleje óta 1430 nyílt tűzesetet regisztráltak.

Szerbia
tűzgyújtási tilalom
tűzgyújtás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.