Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Szabadkára is visszaszivárognak a migránsok

2020-12-01
14:25
2020-12-01
17:32
Forrás
Pannon RTV
Szabadkára is egyre több migráns tér vissza, és próbálkozik meg ismét nekivágni a magyar határkerítésnek. Amióta legutóbb összeszedték és távolabbi szerbiai befogadóközpontokba szállították el őket, néhány napig nyugalom volt a városban.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Most leginkább a bevásárlóközpontokban, az autóbusz-pályaudvaron, a befogadóközpont környékén és a belvárosban lehet találkozni velük. Még nem jöttek vissza tömegesen, de ismét egyre többen vannak. A szabadkai autóbusz-pályaudvar bejáratánál arab nyelvű kiírások figyelmeztetik az utazó migránsokat, hogy ügyeljenek a tisztaságra és tartsák be az érvényes járványügyi előírásokat. Az élelmiszerüzletek és bevásárlóközpontok környékén is gyakran találkozni illegális bevándorlókkal. Legtöbbjük nem akar a befogadóközpontba menni, inkább a Vasútállomás elhagyatott épületei és a sínek menti bozótosok felé veszik az irányt.

Abba Hasan a jobb élet reményében vágott neki az útnak. A magyar határkerítésen át szeretne Németországig eljutni. Elmondása szerint próbálkozott már Románia és Horvátország felé is, sikertelenül. Mindannyiszor visszaküldték Szerbiába. Most Szabadkán várakozik az első adandó alkalomra, hogy meginduljon Magyarország irányába.

„Néha a befogadóközpontban vagyok, néha az erdőben. Amikor meg sikerül átjutnunk a határon, akkor ott is egy napot az erdőben megbújva alszunk, pedig hideg van.”

Bár a szabadkai befogadóközpont eredetileg a családostól érkező illegális bevándorlóknak létesült, most ott is többségében egyedülálló, fiatal férfiak vannak.

A szabadkai befogadóközpontban dolgozók kamerán kívül elmondták, hogy jelenleg mintegy 130 migráns tartózkodik ott. Azt is hozzátették, hogy akkor, amikor elszállították őket Szabadka területéről, a környező nádasokban, erdőkben megbúvó migránsokat, akkor sokan oda menekültek, a befogadóközpontba, ott próbáltak elrejtőzni, de a rendőrök utánuk eredtek és onnan is elszállították azokat, akik nem voltak bejelentkezve a befogadóközpontba.

Szabadka
migráns
visszatér
Magyarország
határ
kerítés

Most

10:14

Távozik a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése

Felmentését kérte Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, s hozzá hasonlóan távozik a fesztivál éléről Harangozó Gyula művészeti igazgató is - tájékoztatta a kulturális szakember kedden az MTI-t.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.