Ugrás a tartalomra

Szent Erzsébet nevét viseli a Caritas ház Topolyán

2023.11.19
15:31
2023.11.19
16:31
Forrás
Pannon RTV
Szent Erzsébet napján felszentelték a topolyai Caritas házat, amelynek mostantól Szent Erzsébet Ház a neve.

A Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban tartott szentmisét követően áldotta meg Szakály József topolyai plébános a felújított közösségi házat. Rövid alkalmi műsort követően megvendégelték az egybegyűlteket.

A vasárnap délelőtti szentmisén Szakály József topolyai plébános elmondta, hogy elődje, Fazekas Ferenc, a mostani megyéspüspök volt a plébános, amikor a szóban forgó épületet az egyházközség visszakapta. Akkor döntött úgy Ferenc atya, hogy próbálják meg ott a tevékeny szeretetet gyakorolni, és annak adott otthont a Caritas Ház.

A misét követően körmenettel mentek át a hívők a szomszédos Caritas Házba. Ezután a plébános rövid alkalmi műsor kíséretében felszentelte és megáldotta a Szent Erzsébet névre átkeresztelt közösségi házat.

Az épület homlokzatát teljes egészében felújították a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola diákjai. A Caritas Házban kezdetben ruhaosztással foglalkozott egy csoport, emlékezett vissza Süli Rózsa, a Caritas topolyai titkára. Azóta bővült a tevékenységük.

Süli Rózsa, titkár, Caritas, Topolya: „Vannak nyári oratóriumok, vannak műhelymunkák, most a karácsonyra. Van a Szent Mónika Kör, az asszonyoknak a gyermekeikért való imádkozás, és a velük való foglalkozás. Gyerekfoglalkozások vannak még külön, a szegény sorsú gyerekeket fölkaroltuk, minden hónap utolsó szombatján. Minden hónap utolsó vasárnapján pedig az idősekkel, nyugdíjasokkal egy teadélután keretein belül énekléssel, beszélgetéssel, mindig megtartjuk a teadélutánokat.”

Tavaly rendbe tették a ház fűtési rendszerét, így az télen is használható. Konyhával, nagyteremmel és sok minden egyébbel rendelkezik az épület, így közösségi programok megszervezésére kiválóan alkalmas.

Szakály József, címzetes prépost, topolyai plébános: „Akkor döntöttünk úgy, hogy ne egyszerűen csak Caritas Háznak hívjuk, mert akkor az emberek azt gondolják, hogy csupán kizárólag a Caritas, mint szociális intézmény, vagy civil szervezet használja ezt az épületet. Itt sokkal többről van szó, ez is helyet kap benne természetesen, viszont valahogy a közösség házává szeretnénk tenni ezt az épületet, és akkor jött az ötlet, hogy valamilyen védőszentet válasszunk, és kiderült, hogy Ferenc atya annak idején már gondolt Szent Erzsébetre, mert amikor a házat visszakaptuk az államtól, akkor birtokba egy kis Szent Erzsébet-szobrot, amit most láttunk kint, azt hozta ő be, és azt mondta, hát legyen itt egy ilyen szép kis szobor.”

Innentől kezdve mindenki biztos volt benne, hogy égi áldás van ezen a néven, tette hozzá Szakály József. S mivel vasárnapra esett Szent Erzsébet ünnepe, így adta magát a dolog, hogy legyen Szent Erzsébet a védőszent, zárta szavait a topolyai plébános.

Caritas ház
Szent Erzsébet Ház
Topolya
Szent Erzsébet
Szakály József

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű