Ugrás a tartalomra
Cnesa

Szépkorúak számára szervezett klubfoglalkozásokat a Cnesa

2020-09-30
10:42
Forrás
Közlemény
A magyarországi KárpátHáló Egyesület és a KárpátHáló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért az idősek életminőségének javítására törekszik évek óta.

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény tagja ennek az együttműködésnek, aminek köszönhetően eddig már több díjmentes képzés megvalósult községünkben.

Az egyesület legutóbb az okostelefon-használatot népszerűsített képzési programja keretében.

Hiszen a világjárvány első hullámának tapasztalatai azt mutatták, hogy a bezártság, az elszigeteltség különösen az idős emberekre volt rossz hatással. Az elszigeteltséget némiképpen orvosolhatja az interneten keresztül történő kapcsolattartás, amelynek feltétele a digitális írástudás és a megfelelő eszközhasználat. Így született meg az „Okostelefon-használók baráti köreinek megalakítása határon túli idős magyarok körében” elnevezésű projekt.

A projekt célja kettős: egyrészt fejleszti az idősek digitális írástudását és az okostelefon használatát, másrészt olyan virtuális közösségeket hoz létre, amelyek tagjaként könnyebb lehet az elszigeteltség elviselése és a virtuális térben közösségi élmények megélése válik lehetővé. Nem utolsósorban jelentősen javulnak az aktuális információk szerzési esélyei is.

Magyarkanizsán 9 fővel szeptember elején indult meg ez a klubfoglalkozás, és a szakember által irányított találkozókat otthoni, egyéni gyakorlás, online ismeretszerzés követte. A klubtalálkozók koordinátora Sarnyai Károly volt.

A résztvevők közösen tanulták meg egy-egy applikáció használatát, az információszerzés, a kapcsolattartás lehetőségeiről beszélgettek, kérdéseikre együtt keresték meg a választ. Elmondható, hogy mindannyiuk számára hasznosak voltak ezek a találkozók, hiszen egymástól is tanultak, sikerült átlátniuk az okostelefont mint rendszert. Sokuknak senki nem segített eddig a megfelelő telefonhasználatban, ezért most teljes képet kaptak a lehetőségekről és a szabályokról. Önbecsülésükön, önbizalmukon is javított ez a közösségi munka.

A projektben való részvétel díjmentes volt, a résztvevők a KárpátHáló Egyesület tanúsító oklevelét kapják meg.

Cnesa
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény
okostelefon

Most

Népszerű