Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A szerbiai diákok jobban teljesítenek a külföldi társaiknál

2022.08.05
08:44
Forrás
Szerbiai RTV
Jobb eredményt értek el a szerbiai középiskolások a nemzetközi érettségin, mint a többi résztvevő ország diákjai.

Három szerb állami gimnázium végzősei vettek részt a programban, amit harmadikos és negyedikes gimnazistáknak szerveznek Genfben már több mint fél évszázada, és lehetővé teszi a fiataloknak, hogy nemzetközileg elismert oklevelet szerezzenek, ami megkönnyíti számukra a külföldön való továbbtanulást. A szerb érettségizők első generációja kitűnő tudást mutatott, és két ponttal többet ért el a nemzetközi érettségin, mint a többi mintegy 5000 iskola tanulója, akik a világ különböző országaiból érkeztek. Mindannyian sikeresen felvételiztek az egyetemeken is, és állami költségvetésen tanulhatnak tovább. Annak ellenére, hogy a program, amely szerint tanultak, lehetőséget ad arra, hogy külföldön folytassák tanulmányaikat, többségük hazai felsőfokú intézményt választott. Diákjainknak az átlagosztályzataik is jobbak voltak a többiekénél. Jobban ismerik az irodalmat, az angol nyelvet, a történelmet, kémiát és a matematikát is. Egyedül fizikából volt valamivel alacsonyabb osztályzatuk.

érettségi
gimnazista
felmérés
nemzetközi érettségi
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.