Ugrás a tartalomra

Szerbiai egyetemek, főiskolák, ösztöndíjak és lakhatás

2023.11.17
19:16
2023.11.27
19:21
Forrás
Pannon RTV
Ezekről tartott tájékoztatót a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség. A Felsőoktatási Tájékoztató Körút első állomása Szabadkán, a Svetozar Marković Gimnáziumban volt.

A Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramjának fontos eleme a tájékoztató körút, mely keretében osztályfőnöki órákon mutatják be az érettségi előtt álló tanulóknak az MNT ösztöndíjprogramját. A felsőoktatási tájékoztató körút lehetőséget kínál a diákoknak a részletes információgyűjtésre a felsőoktatási intézményekről és az elérhető támogatási lehetőségekről, ugyanis sok magyar ajkú diák tanul tovább Szerbiában.

Dudás Zsófia, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „Az újvidéki orvosi karon szeretnék tanulni. Utána mindenféle specializáción gondolkozom, de ez az első lépés, nyilván először a gimnáziumot kell befejeznem, aztán az orvosi egyetemet. Nagyon vonz, mert tulajdonképpen, ha itt fejezem be az egyetemet, akkor itthon is maradhatok, és a szerb nyelv nem olyan óriási probléma számomra, és nagyon szívesen befejezem az egyetemet szerbül is.”

A legtöbb diák hasznosnak véli az oktatási tájékoztatón elhangzottakat.

Péity Boglárka, tanuló, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka: „Hasznosnak tartottam, ugyanis nagyon sok új dolgot megtudhattunk. Egyrészt a szálláslehetőségekről, a kollégiumról, az egyetemi életről, az étkezésről, akár a menzáról, eseményekről, tehát nagyon sok hasznos új információval gyarapodtunk ma.”

Az első állomáson kiosztották a felsőoktatási tájékoztató füzeteket is, amelyek hasznos információkat tartalmaznak. Szabadkán Bognár Emese, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának harmadéves hallgatója, a VaMaDisz kül- és belkapcsolatokért felelős elnökségi tagja, Gellért Noel, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának elsőéves hallgatója és a VaMaDiSz oktatással megbízott referense osztották meg tapasztalataikat a gimnazistáknak.


Bognár Emese, egyetemista, a VaMaDisz kül- és belkapcsolatokért felelős elnökségi tagja: „Ebben a füzetben megtalálható minden fontos információ, hogy milyen továbbtanulási lehetőségek vannak, milyen egyetemek, milyen szálláslehetőségek. Minden információ egy végzős diák számára ahhoz, hogy a legjobb döntést tudja hozni a továbbtanulásával kapcsolatban.”

A Felsőoktatási Tájékoztató Körút eljut minden vajdasági középiskolába és gimnáziumba, ahol magyar nyelvű oktatás zajlik - mondta Varjú Potrebić Tatjana. Az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja hangsúlyozta, a körút célja, hogy a Szerbiában való továbbtanulást és az itthon maradást ösztönözzék.

Varjú Potrebić Tatjana, az MNT Végrehajtó Bizottságának oktatással megbízott tagja: „Ez egy olyan fontos lépése és olyan fontos programja a Magyar Nemzeti Tanácsnak, amellyel megsegíti azokat a végzős középiskolás diákokat, hogy bátran döntsenek az itthon tanulás mellett. Ugyanakkor jó, hogy a harmadikosok is itt vannak, mert ők azok, akik még igazából nem választottak, és talán ezekkel az információkkal tudjuk segíteni, el tudjuk mondani nekik, hogy az MNT számos programot futtat annak érdekében, hogy akár a szülői hozzájáruláson segítsen, a család helyzetén segítsen, és hogy a tanulók tulajdonképpen a Vajdaságban meglévő felsőoktatási intézmények egyikét válasszák.”

A tájékoztató anyaga mobiltelefonos alkalmazás formájában is elérhető, melyet minden érdeklődő le tud tölteni a mobilkészülékére a füzetben található QR-kód leolvasásával. Az applikáció emellett a Magyar Nemzeti Tanács hivatalos honlapján is elérhető.

Vajdasági Magyar Diákszövetség
Varjú Potrebić Tatjana
VaMaDisz
Szabadka
Svetozar Marković Gimnázium
felsőoktatási tájékoztató körút
ösztöndíj
ösztöndíjprogram
MNT

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.