Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Szili Katalin Nagybecskereken: Fontos, hogy közösségeink megmaradjanak

2021.12.04
12:39
2021.12.04
17:49
Forrás
Pannon RTV
A magyar Országgyűlés egykori elnökével, miniszterelnöki megbízottal, Klemm József újságíró beszélgetett Magyarország nemzetpolitikájáról és a határon túli magyarságot érintő kérdésekről.

Szili Katalin volt a vendége a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület Találkozások az Úri utcában elnevezésű rendezvényének. A magyar miniszterelnöki megbízott tíz éve járja a külhoni magyar közösségeket. Az Európai Unióban azért harcol, hogy a kisebbségi kérdések napirenden maradjanak. „Nagyon fontos, egyrészről arról beszélni, hogy Európa egyáltalán, hogy képzeli ma a kisebbségben élő, őshonos nemzeti közösségek jövőjét. Ebből a szempontból számunkra egy fontos kérdés az, hogy Szerbia minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen. És ez jót tenne nekünk is, hiszen jó példát tudna mutatni azzal Szerbia, hogy a Vajdaságban tud olyan önigazgatást, önrendelkezést biztosítani nemzeti közösségeknek.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A magyar kormány számára fontos kérdés a magyarság jövője - hangzott el az eseményen. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Magyarország: „Örömmel hallottam, amikor az első ilyen 50 milliárdos támogatás megérkezett Vajdaságba és az első projektek elindultak. Voltak olyan külföldön élő fiatalok, akik visszaköltöztek és visszajöttek a Vajdaságba. Én azt hiszem, hogy számunkra ez a legfontosabb.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az eseményen elhangzott, szinte napra pontosan 17 évvel ezelőtt tartották a népszavazást egyebek között a kettős állampolgárságról. Az alacsony részvétel miatt azonban a népszavazás eredménytelen lett. Klemm József, újságíró, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese: „Még mindig itt van ez a seb a külhoni magyarságban, hogy akkor elutasították azt, hogy a külhoni magyarok magyar állampolgárságot kaphassanak. Mindez megváltozott, de éppen az érdekelt bennünket, most a Szili Katalinnal folytatott beszélgetés során, hogy mire számíthat a külhoni magyarság az anyaország részéről, mit tesz az anyaország a kétoldali kapcsolatokban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A találkozó első részében a közönséget megható élményben részesítette Molnár Zoltán színművész, aki versösszeállításával bemutatta a határon túli magyarság tragikus történetének mozzanatait. A Petőfiben egyébként az idén még egy közösségi találkozó lesz, karácsony táján. Viszont egy jelentős jubileumot is megünnepelnek majd. Jenovay Lajos, elnök, Petőfi Magyar Művelődési Egyesület, Nagybecskerek: „Tavaly volt a Petőfi MME 75 éves. De a tavalyi év olyan volt, hogy nem volt alkalmunk ezt megünnepelni. És ezt az ünnepséget fogjuk megszervezni, december 15-én a nagybecskereki színházban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek a bánáti magyarság kulturális életének a központja volt. A ma Újvidéken élő becskerekiek azzal a céllal indították útjára a Találkozások az Úri utcában című rendezvényt, hogy újra összehozzák az itteni magyar közösséget, visszahozzák a polgári beszélgetések hangulatát, felélénkítsék a kulturális életet a városban.

Szili Katalin
miniszterelnöki megbízott
magyar kormány

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű