Ugrás a tartalomra

Téglánként építjük újra az aracsi pusztatemplomot

2021.02.10
20:36
Forrás
Pannon RTV
Kevés látogatója volt tavaly az aracsi pusztatemplomnak, mégis 2020, a délvidéki magyarság keresztény emléke számára jelentős év volt.

Ugyanis a romtemplom és az aracsi kő bekerült a Magyar Értéktárba, anyaországi és szerbiai forrásokból pedig beruházásokat terveznek az épületen és a környékén.

Az aracsi pusztatemplom a 13. század első harmadában épült, korábbi keresztény templom romjain, a Torda-Törökbecse-Beodra háromszögben. Az 1536-os pestisjárvány elnéptelenítette ezt a vidéket, 1551-ben, pedig a törökök kifosztották, megrongálták a templomot. Az óta sorsára hagyva dacol az idő vasfogával.

A romok csak pusztulnak. Felépíteni nem lehet, de legalább megőrizni ebben az állapotban, így ahogy van. A bejelentett fejlesztések, amelyeknek most híre ment, reméljük, hogy meghozzák a kívánt változásokat, és csak előnyére válik annak, hogy ezt az épületet, így ahogy van, megőrizhessük az utókornak.

Évente több ezer magyarországi vendég is megfordul a templomnál, de nemcsak turisták, hanem helyiek is nagyon szeretnek oda kimenni. Valamint különböző zarándokutakat szoktak oda szervezni, akár gyalogosan, akár biciklivel teszik meg ezt az utat különböző településekről.

A Pusztatemplom konzerválása, a környezetének régészeti feltárása, a látogatóközpont és a templomhoz vezető útnak a megépítése Magyarország és Szerbia közös beruházása lesz.

A vidék magyarsága nehéz időkben fogott hozzá a Pusztatemplom megmentéséhez. A délszláv háborúk idején sikerült kibontani a növényzettől, 1995-ben szentmisét mutattak be, önképzőköri órákat tartottak a gyerekeknek. A pusztatemplom könnyebb megközelítése és a nagyobb látogatottsága mellett nem volna szabad megfeledkezni arról, hogy egy felszentelt helyről van szó.

Aracs
aracsi pusztatemplom

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.