Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

A tehetségek ünnepe

2023.06.07
21:14
2023.06.08
16:06
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság kiemelkedően tehetséges diákjait és mentorait ünnepelték meg a Vajdasági Tehetség Gálán.

A Szabadkai Városháza dísztermében idén több mint 23 diák és két tehetség nagykövet vette át díját a különböző oktatási területeken kimagasló teljesítményéért és munkájáért.

Az általános és középiskolás, illetve a felsőoktatásban résztvevő diákok idén is természet- és társadalomtudományok, képzőművészet, sport, valamint zene kategóriában kerültek kiválasztásra. Nyers Bakó Ramónát évek óta foglalkoztatja a zeneművészet, tehetségét és szorgalmát pedig a versenyeken való kiemelkedő eredményei bizonyítják.

„A komolyzene azért érdekel, mert hihetetlen, hogy mennyi évszázadon keresztül fejlődött és szerves része a társadalmunknak, és annak fejlődésének. Szerintem egy fantasztikus dolog ezzel foglalkozni. Engem ez nagyon érdekel, illetve a néptánc, népzene is a magyarságot erősíti bennem."

Kocsis Krisztina, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola végzős hallgatója az informatika területén ért el kimagasló eredményeket. Jelenleg tudását az egyik szabadkai informatikai cégénél kamatoztatja, mint gyakornok.

„Webprogramozással foglalkozom és szeretem, ha meg kell oldani egy adott problémát, illetve szeretem más szemszögből megközelíteni a dolgokat."

Az esemény célja az olyan fiatalok díjazása, akik tehetségükkel, kitartásukkal és szorgalmukkal kiemelkedő eredményeket értek el a tanulmányaik és munkájuk során.

De Negri Ibolya, elnök, Vajdasági Tehetségsegítő Tanács: „Úgy gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy tiszteljük és megbecsüljük a vajdasági fiatalokat és hogy odafigyeljünk rájuk, hiszen a tehetség önmagában nem fog kibontakozni, ha nem kap segítséget, ha nincs felkarolás és nincs fejlesztés, szakszerű, pedagógiai vagy módszertani fejlesztés."

A Vajdasági Tehetség Gálán Maruzsa Zoltán magyar köznevelési államtitkár is részt vett. Beszédében hangsúlyozta, fontos, hogy az oktatási alaptanterv mellett a kiemelkedő diákok tehetségét időben felismerjék, azt pedig díjazzák és értékeljék.

„Az iskolarendszer mindenkinek kötelező, mindenki jár iskolába, és a különböző alaptantervekben szereplő készségeket mindenkinek meg kell tanulnia, de az iskolarendszernek van egy nagyon fontos feladata, a tehetségek felismerése, ennek a támogatása, és hogy ezeket a tehetségeket minél inkább ki tudják bontakoztatni az érintett fiatalok."

A tehetség nagykövete címet idén a neuromorf mérnöki tudományok terén jeleskedő Rekeczky Csaba és Takács Márta, a matematika tudományok doktora nyerte el.

Vajdasági Tehetség Gála
De Negri Ibolya
diák
pedagógus
Maruzsa Zoltán

Most

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.