Ugrás a tartalomra
Pixabay/Engin_Akyurt

Terjed a majomhimlő Európában

2022.05.23
13:16
Forrás
index.hu
Egyre több országban jelenik meg.

A legutóbbi jelentések szerint már több mint 80 esetben regisztrálták a fertőzést, de több tucat gyanús esetet vizsgálnak az egészségügyi hatóságok, amelyek további esetszám-növekedésre készülnek.

A koronavírushoz hasonlóan a majomhimlő is zoonózis, ezért potenciálisan magában hordozza egy új világjárvány esélyét. A majomhimlő-fertőzés lappangási ideje általában 6-16 nap, de akár 3 hét is lehet.

A betegség tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, kimerültség is, továbbá a kiütések a testen. Több országban karanténkötelezettséget is bevezettek, ilyen az Egyesült Királyság és Belgium is.

Nem számít egyébként halálos kórnak, a legtöbb esetben 2-4 hét alatt felépülnek a betegek. Emberről emberre az eddigi tapasztalatok szerint nehezen terjed.

majomhimlő
Európa
kiütés

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.