Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

2020-12-04
17:01
2020-12-04
17:13
Forrás
Pannon RTV
Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.
Pannon RTV/Idei Sándor

Napközben alig lehet látni vendégeket a belgrádi éttermekben és kávézókban. Az alacsony forgalom miatt a pincérek is elestek bevételeik nagy részétől. Sokan közülük azt mondják, a borravalóból egészíti ki a fizetésüket, hogy normális életet tudjanak élni, ezek a pénzforrások azonban a járvány kezdete óta drasztikusan lecsökkentek.

Pannon RTV/Idei Sándor

Aleksandar Lazarov szerint a környezetében lévő emberek segítségével tudja csak átvészelni ezt az időszakot: „Önök tudják, hogy azok az emberek, akik a vendéglátás területén dolgoznak, mindenekelőtt a pincérek és a pultosok, a borravalóból élnek meg. Minél több a vendég, annál többet lehet keresni. Ha valaki jó pincér, akkor abból jól meg tud élni. Mi pincérek, pultosok, illetve általánosan a vendéglátósok arra hagyatkozunk, hogy a borravalóból egy normálisabb életet tudunk magunknak biztosítani.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A vendéglátóipari egységek a bevételeik 60-70 százalékára az esti órákban, illetve hétvégén szoktak szert tenni, az új járványügyi korlátozások miatt azonban ezektől egy időre teljesen elesnek, az ebből keletkező veszteségek mértékét pedig már fel sem tudják becsülni – panaszkodnak a belgrádi vendéglátósok.

Pannon RTV/Idei Sándor

Pero Di Nera két éve társtulajdonosa egy belgrádi bisztrónak. Társaival azon gondolkodnak, hogy a járvány elmúltáig teljesen bezárják a bisztrót, a halmozódó kiadásokat ugyanis nem tudják már fedezni a bevételekből.

„A tavalyi évhez képest idén 30 százalékra estek vissza a bevételeink. Néha, ha szerencsések vagyunk, elérjük a 40 százalékot. A munkaidő csökkentésével azonban 20, 30 százalékra fognak visszaesni a bevételek, ami egyáltalán nem elég még a munkások kifizetésére sem, pláne nem a bérleti díjakra, illetve nekünk az áramszámlákkal is gondunk van, nem érkezünk mindent kifizetni. Egyáltalán nem irigylésre méltó a helyzet.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Pero Di Nera szerint a károk enyhítése érdekében az eddigieknél jóval hatékonyabb segítségre lenne szükség az állam részéről, a mostaniakkal ugyanis csak a munkásokon tudnak segíteni. Komolyabb beavatkozások nélkül a vendéglátóipari egységek több mint felét fenyegeti a teljes bezárás veszélye – véli a belgrádi vendéglős.

Belgrád
étterem
kávézó
pincér
vendéglátás
csőd
koronavírus
veszteség

Most

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.