Ugrás a tartalomra
parlagfu

Tombol a parlagfű szezon

2019-07-17
13:29
2019-07-17
18:29
Forrás
Pannon RTV
A gyomnövény pollenje világszerte sok ember életét nehezíti meg. Aki nem irtja ki, pénzbírságra is számíthat.

A parlagfű az elhagyatott útszéleken, mezőkön, legelőkön fordul elő leggyakrabban, de akár otthon, a ház körül is bőven találhatunk belőle. Az allergiásoknak olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint az orrfolyás, a szemviszketés vagy a tüsszögés. Pozsgai Zsófia az eddigiekben még csak a tüneti kezelésével próbálkozott, ám értesült a további kezelési lehetőségekról is. „Léteznek szájon át történő kezelési módok, antihisztaminok, vagy lokális szteroidok. Ezek alkalmazása enyhíti a tüneteket.”

Horváth Zsolt arról mesélt, hogy eddig csak egyszer érezte a parlagfű által kiváltott allergiás reakciót, de akkor nagy dózisnak lett kitéve - ugyanis ő maga is irtotta a gyomnövényt. „A társasággal fogtunk össze, együtt irtottuk a gyomnövényt. Ekkor személyesen is megtapasztaltam a kellemetlen tüneteket” - mondja a zentai férfi, aki az esetet követően az orrdugulás és a tüsszögés mellett enyhe fulladásos tüneteket is érzett.

Napjainkban 400 millió ember allergiás a parlagfűre, szinte népbetegségnek számít. Fontos, hogy amennyiben találkozunk a tünetekkel, szakemberhez forduljunk segítségért. „Legtöbb esetben szénanáthát okoz, annak az összes kellemetlen tünetével együtt - tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés. Gyakran reagál azonban a kötőhártya is és sokszor megsínylik a felső légutak is” - sorolja a lehetséges következményeket dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház gyermekorvosa.

A parlagfű pollenjei augusztus közepétől egészen az első fagyokig jelenhetnek meg, kisebb-nagyobb koncentrációban.

parlagfű
szezon
Zenta
allergia

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.