Ugrás a tartalomra
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bs

Tömeges oltás Szerbiában

2021.01.19
18:46
2021.02.02
07:41
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinációnak Szerbiában, a Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői, csütörtökre készül el az újabb oltópont Szabadkán.

Szerbiában ma kezdődött a lakosok tömeges immunizációja a koronavírus ellen. A városokban oltópontokat hoztak létre a védőoltás felvételére. A szerb államvezetés és a járványügyi szakemberek ma tartották meg együttes ülésüket Belgrádban. Aleksandar Vučić szerb államfő egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy minél előbb, minél többen jelentkezzenek a koronavírus elleni védőoltás felvételére. Kiemelte, a kollektív immunizáció elérése a cél.

TANJUG/NIKOLA ANDJIC/bs

Minél gyorsabban le kell zajlania a koronavírus elleni vakcinációnak Szerbiában. Az ország számára elengedhetetlen a vírus elleni védőoltás felvétele. Nélküle nem győzhetjük le a koronavírust - mondta Aleksandar Vučić szerb államfő az ország vezetősége és a Szerbiában az immunizáció érdekében megalakult operatív csoport együttes ülésén. Az államfő bejelentette, további 250 ezer orosz oltóanyag érkezik Szerbiába. Emellett hamarosan aláírják a szerződést a brit-svéd AstraZeneca vakcina behozataláról. Ebből 800 ezret szerezne be az ország. Vučić elmondta, kedden kezdődött a lakosság tömeges oltása a kínai Sinopharm védőoltással. Továbbá Szerbia bekapcsolódott egy EU-s programba is. „Ez egy egyedi, speciális program az Európai Unió keretén belül, amellyel az EU-tól jelentős mennyiségű vakcinát kellene, hogy kapjunk. Még nem kaptunk egyetlen vakcinát sem a Koloks-programból, de remélem, hogy csütörtökön igen, ugyanis lesz egy fontos találkozó Brüsszelben, remélem, hogy az EU megérti, hogy nekünk, a Nyugat-Balkánnak is szüksége van rá, és mielőbb számíthatunk az új vakcinákra.”

Aleksandar Vučić szerb államfő a Sinopharm védőoltást dícsérte. Azt mondta, ennek az oltóanyagnak van a világon a legkevesebb ellenjavallata. Sőt, ez lehet az egyetlen védőoltás, amit majd a gyerekek is felvehetnek.

Ana Brnabić szerb kormányfő az ülésen kiemelte, a legfontosabb, hogy mielőbb kialakuljon a kollektív immunitás a koronavírus ellen. Brnabić hangsúlyozta, az Európai Unió legtöbb országa nem tudta elkezdeni a tömeges immunizációt, ugyanis nincs információs rendszerük, Szerbiának azonban van. Hozzátette, Szerbia minden vakcinát kifizetett. Mostanáig több mint egymillió védőoltást szereztek be. „Van aláírt szerződésünk, fizettünk is már előleget, valamint az első részletet is, összesen 6 182 200 vakcináért. Ez alapján elmondhatom, hogy a legjobbak között vagyunk Európában. Ami minden országban és Európa-szerte, sőt világszerte nagy kihívást jelent, hogy hogyan adminisztrálják gyorsan a védőoltásokat, valamint, hogy minél több embert beoltsanak.”

Tanjug/Zoran Zestic

Az eUprava portálon követni lehet minden egyes védőoltást, az országba való érkezésétől mindaddig, amíg be nem adják azt - mondta Mihajlo Jovanović. Az eUprava kormányhivatal vezetője azt is elmondta, hogy a rendszernek köszönhetően minden lakost nyilvántartanak, így követni tudják, hogy ki, mikor vette fel az első adag vakcinát, és mikor kell majd felvennie a másodikat. „Azok a lakosok, akik bent vannak a rendszerben, a vakcináció időpontját SMS-ben vagy e-mailben kapják meg. Megtalálható benne az oltás pontos ideje és az, hogy melyik címre, melyik egészségházba, vagy kijelölt oltópontra kell mennie. Az üzenetben egy QR-kód is lesz, amelynek leolvasásával a tömegesebb oltópontokon felgyorsul a munka adminisztratív része.”

A védőoltás felvétele után mindenki kap egy papíralapú bizonylatot, amelyen feltüntetik az oltóanyag adatait, az időpontot és egyéb tudnivalókat is - mondta Jovanović.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bs

A védőoltás felvételével megváltoztatjuk a jövőt - erről beszélt ma Aleksandar Vučić az immunizációval kapcsolatos sajtótájékoztatón. A szerb államfő szerint fontos, hogy a lakosság megértse a vakcina jelentőségét. Az eddigi adatok szerint Szerbiában jelenleg 351 ezren jelentkeztek oltásra, többségében az 50 évnél idősebb korosztály.

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, a tíz leggazdagabb ország a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok 95 százalékát már felvásárolta. A Szerbiába érkezett nagy mennyiségű vakcinának köszönhető, hogy megkezdődhetett a tömeges oltás az országban. „Ami az oltás ütemét illeti, a becslések eltérőek, de amíg eléri a 10 ezret, a becslések szerint akár a 30 ezret is elérheti napi szinten, ez rendkívüli lenne. Azt jelentené, hogy szó szerint mindennap megmentettünk néhány életet.”

Ana Brnabić hangsúlyozta, a lakosság érdekeit szeretnék képviselni. A szerb miniszterelnök hozzátette, mindennap új dolgokat tanulnak. A szerbiai oltópontokat az izraeli Egészségügyi Minisztériummal egyeztetve alakították ki. „Számos európai uniós ország nem tudja megkezdeni a tömeges oltást, mert nincsenek olyan információs rendszereik, mint amilyenekkel mi jelenleg rendelkezünk. Nyomon tudunk követni minden oltást, minden üvegecskét, és az adminisztrációs folyamatokat az országban.”

A szerb államfő elmondta, az országba érkezett nagy mennyiségű vakcinának köszönhetően megengedhetjük magunknak, hogy szomszédainkat, azaz Észak-Macedóniát és Albániát is kisegítsük vakcinákkal.

TANJUG/NIKOLA ANDJIC/bs

Elsőként Zlatibor Lončar egészségügyi miniszternek adták be a kínai védőoltást. A belgrádi Torlak Intézetben nem csak ő, hanem Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is megkapta a kínai vakcinát. Lončar elmondta, a védőoltás felvétele az egyetlen módja annak, hogy némileg visszatérhessünk a normális életbe, ami a célunk. Azt üzente, mindhárom eddig engedélyezett vakcina megfelelő, a lakosoknak nincs okuk gyanakodni. Minél több szerbiai polgár kapja meg a vakcinákat, annál hatékonyabb lesz a koronavírus elleni küzdelem - tette hozzá.

Az utóbbi időben kicsit betegeskedett, ezért nem kérte mostanáig a koronavírus elleni védőoltást a szerb elnök. Aleksandar Vučić elárulta, azt javasolták neki, még ne oltassa be magát, várjon néhány napot. A szerb államfő várhatóan a hétvégén kapja meg a kínai gyártmányú vakcinát.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/bs

Nebojša Stefanović védelmi miniszter, a kormány alelnöke a Belgrádi Vásár területén kialakított oltóhelyen kapta meg a kínai vakcinát. A tömeges oltást lehetővé tévő vásárcsarnokban a mai nap folyamán 700-an kapják meg a vakcinát a Védelmi Minisztérium és a hadsereg tagjai közül. Ezt a helyszínt egyébként úgy alakították ki, hogy napi több mint 1200 személyt be tudjanak oltani. Belgrádban összesen 18 oltópontot hoztak létre.

Szabadkán is indul a lakosság tömeges oltása. Holnap még a Peščara rendelőben várják az érintetteket. A városban egyébként egyre kevesebb a fertőzött.

Ma kellett volna, hogy kezdődjön a polgárok tömeges oltása a szabadkai Peščara rendelőben, azonban a gyakorlatban az oltás csak holnaptól indul adminisztratív okok miatt. Csütörtökig a peščarai rendelő koronavírus elleni oltópontként fog működni, betegeiket panaszaikkal a négyes rendelőbe irányítják. Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója: „A Peščara rendelőben, a Šabaci utca szám nélküli címen végezzük az oltást ezeken a napokon, három munkacsoportban 8-tól 15 óráig, kínai vakcinával. Párhuzamosan ezzel 305 dózis Pfizer-vakcinát várunk. Ezzel a vakcinával oltjuk a Gerontológiai Központ felhasználóit és az egészségügyi dolgozókat, akik Pfizer-vakcinát kértek.”

Szabadkán január 5-étől összesen 673 személy vette fel a Pfizer-vakcinát. Köztük volt dr. Elizabeta Vrana, a Covid-19 rendelő tüdőgyógyásza is. „Pénteken felvettem a Pfizer-vakcinát. Különösebb panaszaim nem voltak, csak szombaton fájt a felkarom, ahová az oltást kaptam, de más különösebb panaszom nem volt. Figyelmeztettek, hogy általános gyengeséget érezhetek, pár órára akár hőemelkedésem is lehet, ilyet nem észleltem magamon. Úgyhogy február 5-én remélem, felvehetem az oltóanyag második dózisát, és alig várom. Arra szólítom fel a polgárokat, hogy oltassák be magukat.”

Pannon RTV/ Dobó Krisztián

Dr. Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos elmondta, a járvány még tart, ezért ajánlott felvenni az oltást. Véleménye szerint mind a négy fajta oltóanyag elfogadható. „Bármelyik védőoltásról beszélünk Pfizer, orosz, angliai vagy kínai származású, lényegtelen, azért vesszük fel ezeket a védőoltásokat, hogy legyenek antitestjeink. Ez a technológia mind a négy esetében, teljesen megfelelő. Ha dönteni kell, melyik védőoltást vegyük fel, azt mondhatom, hogy mindegy, csak legyen minél hamarabb, mert járvány van.”

Annak ellenére, hogy lecsengőben van a járvány, és mai napon 665 aktív koronavírussal fertőzött személyt tartanak számon Szabadkán, az oltást mindenkinek javasolják - mondták a szakemberek.

Pannon RTV

Sokan még mindig bizonytalanok, nem tudják melyik oltóanyagra vagy esetleg többre iratkozzanak fel.

Csütörtökön kezdik meg a munkát Szabadka legújabb oltópontján - jelentette be Stevan Bakić, Szabadka polgármestere. A védőoltást a szabadkai új városházán, a Lazar Nešić tér 1-es szám alatt is fel lehet majd venni. Szabadkán eddig 580 prioritást élvező személy kapta meg az oltóanyagot - mondta Bakić. Szerbia-szerte minden városban oltópontok nyílnak, illetve nyíltak már meg. A legnagyobb városok már készen állnak a tömeges vakcinációra - hangzott el a szerb államvezetés és a járványügyi szakemberek mai, együttes ülésén.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Ez az épület elérhető a lakosok számára, Szabadka központjában található, és a mozgáskorlátozottaknak is megközelíthető. Megkezdődött az oltópont berendezése, mindenki számára nyilvánvaló és felismerhető lesz, hogy ez egy immunizációs pont, minden szükséges felszereléssel. Biztosított a stabil áramellátás, az internetkapcsolat, a szükséges számítógépes felszerelés is be lett szerezve és beépítve, a helyiségek felszereltek a hűtőberendezésekkel, ahol a védőoltásokat, és az egyéb egészségügyi eszközöket tárolják. A helyiségek fertőtlenítése zajlik most, és amikor ez befejeződik, megkezdődik a munka. Ez az oltópont a szabadkai lakosok maximális immunizációjára már csütörtökön készen áll majd.”

A Nyugat-Balkánnak szánt vakcinaszállítmányokról egyeztetnek csütörtökön az EU vezetői - közölték Brüsszelben. Január 21-én az egyéb országokból érkező vakcinák bevizsgálása és az Európai Gyógyszerügynökség jelentései szerepelnek napirenden. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, az online konferencián szó lesz a vakcinák szállításáról, a szomszédos országokban uralkodó járványhelyzetről és a segítségnyújtás lehetőségeiről. Az Európai Tanács elnöke arról beszélt, a jelenlegi koronavírus-helyzet a legkomolyabb lépéseket követeli. 

Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

70 millió eurót adományoz az Európai Unió védőoltás vásárlására a nyugat-balkáni államoknak - jelentette ki Stella Kyriakides, egészségügyért felelős európai biztos az EU globális oltási stratégiájáról folytatott vita során az Európai Parlamentben, Brüsszelben. Kyriakides azt üzente, hogy az Európai Unió a vakcinák elosztási mechanizmusa révén a Nyugat-Balkán és a szomszédság prioritást élvező csoportjait fogja támogatni, továbbá az egészségügyi dolgozókat az alacsony jövedelmű országokban, elsősorban Afrikában. Az európai biztos hozzátette, az EU az Egészségügyi Világszervezettel karöltve azon dolgozik, hogy további 50 millió euróval segíthesse a nyugat-balkáni országokat és szomszédságát a járvány elleni küzdelemben. Hangsúlyozta, hogy minden ilyen lépésnek egy a célja: a biztonságos oltásokhoz való gyors, egyenlő és mindenkire kiterjedő hozzáférés.

oltás
Aleksandar Vučić
koronavírus
Szabadka
Stevan Bakić
Nyugat-Balkán

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.
10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.