Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Tudóstalálkozó Szabadkán

2022.09.24
15:32
2022.09.24
17:27
Forrás
Pannon RTV
Több mint 40 vajdasági és magyarországi előadóval zajlott a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács idei konferenciája.

A résztvevők a humán-, a műszaki, a társadalom- és a természettudományok különböző kérdésköreit mutatták be a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar termeiben.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A tudóstalálkozó társadalomtudományok szekciójában számos témáról hallhattak a résztvevők, mint például a mentális egészségről, az autogén tréningről és a környezettudatosságról. Kalmár Laura egyetemi tanársegéd az ökológiai írásbeliségről tartott előadást: Ez a téma a doktori kutatásom része. Különböző vizsgálatokat végzek a doktori tézisem keretében. Ennek értelmében ez az előadás ennek a terméke, tehát a kutatásom egyik részét mutatom be.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A rendezvényre a Szegedi Akadémiai Bizottság képviseletében Hohmann Judit alelnök is ellátogatott: Én azt gondolom, hogy ez nagyon fontos esemény. A Szegedi Akadémiai Bizottság is a délvidéki régiónak a tudományát kívánja összefoglalni és ennek, ami a vajdasági régióban is zajlik nagyon kiemelkedő eseménye. Azt gondoljuk, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság által képviselt területnek kiemelt eseménye.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Magyar Tudományos Akadémia már több mint tíz éve együttműködik a Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó szervezőivel. A magyarországi szervezet ösztöndíjprogramokkal is támogatja a határon túli magyar kutatók és tudósok munkáját.

Morvai Tünde, osztályvezető, Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkársága:
Amikor eljövünk minden évben erre a tudóstalálkozóra, immár több mint tíz éve, igyekszünk bemutatni az akadémia azon programjait, amelyek kifejezetten a határon túli és a vajdasági magyar kutatóknak és tudósoknak, egyetemi oktatóknak szól. Ilyen program a Domus ösztöndíjprogram, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács alakuló ülését még 2008-ban tartották meg. Alapvető célja a tudomány szerbiai magyar művelői képviseletében hozzájárulni a magyar-magyar, magyar-szerb, valamint a nemzetközi tudományos együttműködés sikeréhez.

Csányi Erzsébet, elnök, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács:
Lehetőséget adunk immár 12. alkalommal, 2008 óta, hogy a legfrissebb kutatási eredményeiket a tudósaink bemutassák. Találkozzanak, kialakuljon párbeszéd, kommunikáció, akár interdiszciplináris, hiszen törvényszerűen itt mindenféle diszciplína egymás mellé kerül.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A konferencia egész nap tartott Szabadkán.

MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
tudósítótalálkozó

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű