Ugrás a tartalomra
Pixabay

Új járványmegelőző rendelkezések lesznek Szerbiában

2020-05-24
08:31
Forrás
Szerbiai RTV, Blic
Az óvintézkedések a munkahelyekre vonatkoznak. Betartásukat szigorúan ellenőrzik majd.

Hamarosan új rendelkezéseket vezetnek be, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a munkahelyeken. Ezt a szerbiai Munkaügyi és Foglalkoztatási Minisztérium illetékes igazgatósága jelentette be. A javaslat olyan szabályokat tartalmaz, amelyeket a munkáltatóknak be kell tartaniuk, hogy megakadályozzák a fertőzés kockázatát.

Eddig is voltak szabályok, de ezek csak a kereskedelmi, a vendéglátóipari és az építkezési tevékenységet folytató vállalatokra vonatkoztak. Az új rendelkezés azonban minden munkáltatóra és munkahelyre kiterjed.

A munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak kötelezően fertőtlenítést kell végezniük, mielőtt a munkahelyre belépnek. Amennyiben lehetséges, be kell vezetni a második és a harmadik váltást, hogy kevesebben tartózkodjanak az adott zárt térben. Ha ezt nem lehet megoldani, vagyis nincs elég távolság a dolgozók között, akkor kötelező a védőmaszk viselése.

A klímahasználatot is korlátozni fogják. Csak olyan iparágakban kapcsolható be a klíma, ahol az feltétlenül szükséges, és oda kell figyelni rá, hogy minél kevesebben tartózkodjanak a klimatizált helyiségben.

Ellenőrzésekre kell számítani, és büntetések is lesznek, ha valaki nem tartja be a szabályokat. A munkáltatóra 50 ezertől 500 ezer dinárig terjedő pénzbírságot, az alkalmazottra 20 ezer dinárt szabhatnak ki.

A munkaügyi minisztériumnál azt mondják, minderre azért van szükség, mert a járvány még nem múlt el, és a koronavírus bármikor, bármilyen munkaközösségben elterjedhet. Erre legutóbb Vranjeban volt példa.

A rendelkezést várhatóan a szerb kormány következő ülésén fogadják el.

járvány
járványmegelőzés
koronavírus
rendelkezések
munkahely
munkáltató
óvintézkedések
fertőtlenítés
maszk
klíma
Szerbia

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.