Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Új szabályok várnak a kezdő sofőrökre április 3-tól

2019-02-18
20:34
2019-02-19
15:45
Forrás
Pannon RTV
Az újdonsült autóvezetők kezdő státusszal vehetnek a részt a forgalomban 2-től 4 évig, attól függően, hogy hány évesen szereztek jogosítványt.

Radoš Maletaški túl van a harmincon, mégis a gépjárművezetői jogosítvány megszerzése után még két évig csak próbajogosítvánnyal vezethet autót: „Szerintem ránk, akik később vizsgázunk, nem kellene, hogy vonatkozzon ez. Egyetértek, hogy a 18 éves fiúk, lányok esetében ez jó, hiszen ők még sokszor nem gondolkodnak, de szerintem nekünk, akik már harminc-egynéhány évesek vagyunk, ez túl sok.”

A 19 évesek vagy ennél idősebbek 2 évre, a 17 évesen vezetői engedélyhez jutottak pedig 21 éves korukig, tehát négy évig kénytelenek próbajogosítvánnyal autózni. De mit is jelent a próbajogosítvány, és miben különbözik a rendes vezetői engedélytől? Turai Emil, autóiskola-tulajdonos, Újvidék: „Nem vezethet handsfree-vel, azt se bírja használni, külföldön nem vezethet, nem dolgozhat, mint kereskedelmi utazó, mint taxisofőr, este 23 órától reggel hatig nem vezethet, nem lehet sofőr a foglalkozása, míg próbaengedélye van. Meg köteles kitenni az ablakra elől és hátul a P-betűt, a cirill P betű, hogy kint legyen, mert azért is megbüntethetik, ha nincs kint neki.”

A kiskorúak csakis egy legalább 5 éve engedéllyel rendelkező személlyel ülhetnek autóba. A próbavezető legfeljebb 3 személyt fuvarozhat, és kisebb sebességgel vezethet, mint a rendes jogosítvánnyal rendelkezők. 

Ami magát az autóvizsgát illeti, ennek tekintetében nincs változás, az elméleti és a gyakorlati vizsga is ugyanúgy zajlik, mint eddig. Az egyetlen változás tehát az, hogy kiskorú semmiképpen sem vezethet nagykorú és öt éve jogosítvánnyal rendelkező személy felügyelete nélkül, illetve a próbajogosítvány időtartama változik.

szabály
autóvezető
sofőr

Most

Népszerű