Ugrás a tartalomra
Tanjug

Újabb 247 fertőzött és 3 elhunyt személy Szerbiában

2020-04-07
16:37
2020-04-16
19:53
Forrás
Pannon RTV
Összesen már 2447 embernek van pozitív tesztje Szerbiában. 24 óra alatt 3-an haltak bele a betegség szövődményeibe, 2 férfi és 1 nő. A halálos áldozatok száma már eléri a 61-et.

Szerbiában jelenleg kórházi kezelésre 1349 koronavírusos-fertőzött szorul, közülük 108 páciens van lélegeztetőgépen. Az országban eddig 61 áldozatot követelt a járvány. 44 férfi és 17 nő veszítette el a küzdelmet a vírus ellen, átlagéletkoruk 64,2 év. A Covid-19 halálozási aránya Szerbiában 2,49 százalék.

Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmondta: „Amint az a megbetegedett személyek számán is látható, az elmúlt napokban stabil az új betegek száma. Ma még egy enyhe csökkenést is tapasztalhatunk, egy olyan héten, amikor egyes országokban szédületes növekedés volt. Ez mutatója annak, hogy jó úton vagyunk, hogy tudjuk, mit teszünk, hogy mindannyian felelősségteljesen és lelkiismeretesen viselkedünk, de most nem adhatjuk fel.”

A Batut Közegészségügyi Intézet új utasításai szerint ezentúl mindenkinek, aki megfertőződik koronavírussal, kórházba kell vonulnia. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik elkapják a koronavírust, kórházakban, vagy ideiglenes kórházaknak kialakított csarnokokban kell folytatniuk a gyógyulást.

Predrag Kon járványügyi szakértő kifejtette, hogy nincs többé játszadozás az elkülönítés körülményeivel, mert megengedhetetlen, hogy a házi karanténból még fertőzötten kikerüljön valaki: „Az elmúlt három napban szemmel láthatóan elértük a maximumot, ami még tíz napig fog tartani. Ebben a két hétben, beleszámítva ebbe az elmúlt három napot is, a leginkább korlátozó intézkedéseket, amelyeket eddig terveztünk, végre kell hajtani. Ez nem azt jelenti, hogy a kijárási tilalmat kell elrendelni, de végre kell hajtani minden intézkedést, amelyek meggátolnak bármilyen kontaktust. Miért? Ebben a két hétben a legnagyobb a vírus intenzitása, ebben a két hétben a legmozgékonyabb, a legalkalmasabb az átvitelre nagy számú ember között, nagy számú kontaktuson keresztül, akik a fertőzés tartályának számítanak.”

Predrag Kon elmondta, hogy a kórházi körülmények közötti karantén kiemelten fontos az egészségügyi személyzet számára. Arra kérte az érintetteket, hogy tekintsék ezt hivatásuk részének annak érdekében, hogy meggátolják a vírus terjedését családjuk vagy pácienseik körében.

koronavirus
Szerbia
Darija Kisić Tepavčević
Dr. Predrag Kon
Predrag Kon

Most

20:49, Frissítve: 21:25

Győzött, ezzel pedig már harmadik a TSC

A topolyai kék-fehéreknél mind a két gólgyáros, Lukić és Szilágyi is betalált, így Szabó Zoltán együttese 3:1-re nyert az újvidéki Proleter vendégeként.

Népszerű