Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ülőtüntetés Belgrádban

2020-07-09
20:09
2020-07-09
22:16
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Egymást követő harmadik napja tüntetnek Belgrádban. Ma azonban egyelőre ülőtüntetést tartanak a szerb fővárosban.

22:15 - Orvosok és egészségügyi dolgozók egy csoportja is csatlakozott a csütörtök esti belgrádi tüntetéshez. Elmondásuk szerint azért gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a jelenlegi egészségügyi helyzettel kapcsolatban. A tiltakozáson megjelenő alkalmazottak a szerb fővárosi Covid-kórházakban dolgoznak - számolt be az N1. Az egészségügyi dolgozók állítása szerint az állam nem látta el kellőképp a kórházakat a járvány előtt, így a polgárokat és az alkalmazottakat feláldozták.

Ahogyan az elmúlt két napban, ma is összegyűltek az emberek a köztársasági parlament épülete előtt. Néhányan állnak, vagy sétálgatnak a közelben, de a legtöbben ülve demonstrálnak. A mai összejövetelre a közösségi médián keresztül hívták az embereket, akiket arra kértek, hogy ülve tüntessenek, és így legyenek különbek azoknál, akik rendbontással tiltakoztak és erőszakot alkalmaztak.

Belgrádhoz hasonlóan Nišben is tüntetnek. Fél 8-kor a városháza előtt gyülekeztek a polgárok, majd tiltakozó sétára indultak a város utcáin. Incidens nem történt, a rendőrség figyelemmel kísérte a demonstrálókat.

Vranjéban a fiatalok kiáltásától és sípok hadától hangosak az utcák. A zászlókra "Le a SZHP-vel" szlogent festettek, és azt magasba emelve sétáltak a város utcáin a Szerb Haladó Párt épületeihez.

Kruševacon este 6-kor kezdődtek a tüntetések. A polgárok elégedetlenségüket fejezték ki a Szerbiai RTV tudósításaival kapcsolatban, valamint a követelték a hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket. Az egy órás tüntetés incidensek nélkül ért véget.

Kraljevóban a polgárok a járványügyi helyzet romlásáért a kormányt tették felelőssé, ellenezték a kijárási tilalom bevezetését és a veszélyhelyzet kihirdetését. Szlogeneket kiabáltak a szerb államfő és a kormány tagjai ellen, valamint a válságtörzs tagjainak lemondását követelték. Ezt követően az összegyűlt emberek tiltakozó sétát indítottak a város utcáin, amely a városi közigazgatás épülete előtt ért véget.

Kragujevacon a tüntetők a belvárosban található áruház előtt gyűltek össze, majd átmentek a városi közigazgatás épületéhez. Mint mondták, sem politikai párt, sem szervezet nem áll a fellépésük mögött. Elmondásuk szerint azért vonultak utcára, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki az ország helyzetével, valamint a hatóságok munkájával szemben.

A polgárok ma este összegyűltek Čačakon és Újvidéken is.

tüntetés
Belgrád

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.