Ugrás a tartalomra

Ünnepélyesen átadták a Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumának felújított épületét

2020.06.11
14:52
2020.06.11
21:09
Forrás
Pannon RTV
Átadták Nagybecskereken a teljes egészében anyaországi támogatásból felújított Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumát.

A visszaszármaztatott épületbe költözik majd át a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium. A remények szerint a közép-bánáti magyarság közösségi életének a központja is itt lesz. A magyar kormány az épület felújítására és felszerelésére 1,2 milliárd forintot biztosított.

A Miasszonyunkról elnevezett Szegény Iskolanővérek Nagybecskereken 1880-tól 1944-ig végezték tevékenységüket. A második világháború után az épületet államosították. Falai között katonakórház, árvaház és két középiskola is működött. A visszaszármaztatása után a lepusztult épület a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába került.

A szalagot Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke vágta át az épület átadásakor. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a felújítást a kor követelményei szerint végezték, ugyanakkor igyekeztek tiszteletben tartani a műemlékvédelmi szempontokat is.

A Pannon RTV élőben közvetítette az átadást Nagybecskerekről 2020. június 11-én, csütörtökön 17 óra 15 perctől:

Az épületet Pastyik Róbert plébános, a Nagybecskereki Egyházmegye helynöke áldotta meg és mondott alkalmi imát.

„Azért tanulunk, azért dolgozunk, hogy folytassuk Isten teremtő művét. Ez az alkotás, ami most létrejött valóban hozzásegít mindannyiunkat, hogy társai lehetünk a teremtés művében. Ennek az alkotásnak a létrehozói a Boldogasszony Iskolanővérek, és mindenki, aki bármit is tett ebben a munkában, Isten munkatársává vált.”

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy a rend magyarországi történetének több mint 160 esztendejében benne van az ezer esztendős Kárpát-medencei keresztény és magyar sors is és az Isten kegyelméből való megújulás.

„Amikor 2015-ben Pásztor elnök úrral és munkatársaival bejártuk a felújításra váró épületet, mindannyian éreztük, hogy a magyar megújulás rendelt ideje megérkezett Délvidékre is, Szabadkától Nagybecskerekig és Doroszlótól Hertelendyfalváig. Egy nehéz huszadik század után Boldogasszony Anyánk – akinek oltalmába Szent István királyunk 1038-ban felajánlotta a magyarok országát és népét – letekintett miránk, és ismét megsegített bennünket, mai magyarokat.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy a testület feladata a közösség összefogása, a magyarok erősítése hitében, anyanyelvében, tudásában és kultúrájában. Ünnepi felszólalásában köszönetet mondott a nővéreknek.

„Köszönjük azt az áldásos munkát, amelyet a Miasszonyunk Iskolanővérek ezen a tájon, Versecen kezdve, majd itt Nagybecskereken tettek, a bánsági tájat hittel, kereszténységgel, értékkel, emberi és női, asszonyi tudással és szeretettel belakva, hiszen az az érték, amelyet önök képviselnek, számunkra és a jövő számára is meghatározó lesz.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében arról szólt, hogy a Nagyboldogasszony Iskolanővérek 1880-ban azért kerültek a bánáti városba, hogy általuk ismerjük meg képességeiket és tudjuk meg mire vagyunk képesek.

„Az ő történetük egybefonódik az itteni magyarság sorsával. Megpróbáltatásaik és kitartásuk az itteni magyarság kitartását erősíti, emeli, teljesíti ki. Van, hogy csodákkal, de legtöbbször a magyarság összefogása által. Én most, ezen a felemelő ünnepen szeretném megköszönni mindazoknak, akikkel összefogva megérhettük ezt a napot.”

A két katolikus szórványkollégiumnak - a muzslyai Emmausz fiúkollégiumnak és a nagybecskereki leánykollégiumnak is köszönve, Nagybecskereken minden évben négy középiskolában nyílnak magyar osztályok.

Hogyan újult meg a nagybecskereki zárda?

Új szobák, ebédlő, konyha, díszterem, tornaterem és zeneszoba. A magyar kormány támogatásának köszönve Nagybecskereken befejeződött az egykori Leánynevelő Intézet felújítása. A visszaszármaztatott épületbe költözik majd át a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium és a közép-bánáti magyarság közösségi életének a központja is itt lesz.

Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégium
Kövér László
Pásztor István
Fejsztámer Róbert
átadás

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű