Ugrás a tartalomra

Ünnepi istentisztelet Szent Ferenc halálának előestéjén

2023.10.04
06:55
2023.10.04
16:40
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai egyházmegyei kormányzó celebrálta a szabadkai ferences templomban.

Ünnepi istentiszteletet tartottak a szabadkai ferences templomban Szent Ferenc halálának előestéjén. A keddi ünnepi szentmisét Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója celebrálta.

Szent Ferenc, a ferences rend alapítója 1226. október 3-án adta vissza lelkét a Teremtőnek. Halála után két évvel IX. Gergely pápa avatta szentté. Földi maradványait 1230-ban helyezték végső nyugalomra. Assisi Szent Ferenc Olaszország, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje, a testvériség gondolatának egyik jelentős kiterjesztője.

A ferences közösségek október 3-án, Assisi Szent Ferenc ünnepének előestéjén világszerte összegyűlnek a ferences templomokban, hogy megemlékezzenek a rend alapítójának tranzitusáról, vagyis lelkének e világból az Atya dicsőségébe való átmeneteléről, boldog haláláról. Szabadkán halálának előestéjén ünnepi istentisztelettel emlékeztek meg róla.

Platu Péter: „Évek óta járok erre a tranzitusra, Szent Ferenc tranzitusra. Tisztelem Szent Ferencet, hogy egy rendet alapított. Szerette a természetet, az állatokat, az embereket, az Istent.”

Az ünnepi szentmisét Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye egyházmegyei kormányzója celebrálta. „Az ő szeretete Isten iránt és a világ felé, a természet irányába, az emberek felé ebben példaadó maradt. Az ő egyszerűsége, könnyedsége is valamiképpen szintén buzdít bennünket, hogy mi is egymás felé közvetlenebbek legyünk, ne zárkózzunk be, legyünk nyitottak. Szent Ferenc épp ebben a nyitottságban a világ felé, különösen azok felé, akik a társadalom peremére kerültek, azokkal törődött és igyekezett nekik meghirdetni Krisztus örömhírét.”

A szabadkai ferences templomban két nyelven, horvát és magyar nyelven zajlott az ünnepi szentmise.

Szent Ferenc
Fazekas Ferenc
istentisztelet
Ferences templom

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.