Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Végesek a vízkészletek

2022.03.22
20:40
Forrás
Pannon RTV
Ma van a víz világnapja. A szakmabeliek állandóan figyelmeztetnek, hogy a túlzott pazarlás visszafordíthatatlan következményekkel és súlyos vízhiánnyal járhat.

Ha az emberiség nem változtat a víz felhasználási módjain és nem kezeli fenntartható módon a még meglevő készletet, hamarosan a nem lesz megfelelő minőségű és mennyiségű víz. A vízhiány a mezőgazdaságot, így az élelmiszertermelés is nagy mértékben érinti.

Pannon RTV

Az évről évre nagyobb mértékben jelentkező aszályt a klímaváltozásra fogjuk, valamint a csapadék aránytalan eloszlásáért is az éghajlati viszonyok eltérését okoljuk. A mezőgazdaság, az élelmiszertermelés nagyban függ a víztől, a vízkészletektől, de az öntözésre felhasználható víz minőségétől is.

Óbecsén Kovács Nándor a tavaszi vetéselőkészületeket végzi, igyekszik olyan technológiai megoldást alkalmazni, amivel minél több nedvességet megőrizhet a talajban.  Elmondja, hogy meg kell őrizni minden nedvességet, a műtrágyát már elszórta, de nem volt eső, a növények szenvednek, nagyon nagy kihívás lesz szárazságban termelni.

Pannon RTV

A szakemberek több olyan technológiai megoldáson dolgoznak, amelyek alkalmazásával csökkenthető a talajban levő nedvesség elpárolgása. A kíméletes talajművelés mellett a takarónövényes technológia is bizonyított.

Pannon RTV

Tudományos megközelítésből a talaj hármas halmazállapotú, azaz a szilárd rész mellett, levegőt és vizet is tartalmaz, ami a talaj tömegének mintegy negyedét teszi ki. Az újvidéki Agroökológiai és Földtani Intézetben folyamatosan vizsgálják a talajok nedvességmegtartó erejét, valamint a bennük található víz minőségét.

Pannon RTV

Vajdaságban a felszíni vizek, beszivárgás útján látják el a talajvíz-készleteket, így azok minősége a folyók és tavak minőségétől függ. Ha csak a Dunát vesszük figyelembe, a víz minősége a minta-vétel helyétől függ – mondta Jasna Grabić, az újvidéki Mezőgazdasági Kar tanára.

Vajdaságban több mint 900 kilométeren létezik csatorna-rendszer, amelyekből a vizet a mezőgazdasági területek öntözésére használják, de ezek minősége is kétes – hívta fel a figyelmet a szakember.

A mezőgazdaságban öntözésre akár az áttisztított szennyvíz is alkalmazható, amivel lényegesen csökkenthető a folyók és kanálisok vizeinek használata. A problémát a szennyvíztisztító telepek hiánya jelenti, ám a kisebb településeken mesterségesen kialakított vízfelületek jelenthetik a megoldást.

A szennyvizek természetes tisztítására még az energiafűz is kiválóan alkalmas, és mivel gyorsan növő fajtáról van szó, a fa később pellet-gyártásra is felhasználható.

Pannon RTV

A Közügyekben Sugár György, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója a lakossági vízfogyasztási szokásokról beszélt. Kiemelte az egyének személyes felelősségét is.

víz
öntözés
mezőgazdaság

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.