Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Véget ért a kéthetes intenzív Pető-kurzus Zomborban

2020.02.07
13:52
2020.02.07
19:37
Forrás
Pannon RTV
A fejlesztő programokat olyan gyerekek és felnőttek számára tartották, akiknek valamilyen központi idegrendszeri problémájuk van. Különböző csoportokban folytak a foglalkozások.

Nagy volt az igény a programra, hiszen Zomborban és környéken nincs ehhez hasonló fejlesztő foglalkozás, viszont bőven van érdeklődő.

A Polgári Kaszinó adott otthont annak a programnak, ahol énekes és játékos fejlesztő gyakorlatokat mutattak a lelkes tanítványoknak az előadók. Az órán a központi idegrendszeri sérülésben szenvedő gyerekek számára zajlott a fejlesztő óra. A budapesti szakemberek személyiségfejlesztéssel összekötött programokkal várták az érintetteket.

Csuka Pál, programvezető, Pető András Kar, Semmelweis Egyetem, Budapest: „A gyakorlatok több részből tevődnek össze, mivel mi egy központi idegrendszeri sérüléssel élő gyerekeknek egyszerre tanítjuk a mozgásfejlesztést, a beszédet, az értelmet, a kommunikációt, a finom manipulációt, összeállítunk egy programot, ami mindenre kihat. Megpróbáljuk az agynak a szabad kapacitását, a plaszticitását kihasználni.”

A kurzus előtt csoportokra osztották a gyermekeket és felnőtteket. Így szeretnének segíteni a vajdasági magyar családokon. Perpauer Attila, tag, Oktatási Bizottság, MNT: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy elhozzuk a szórványba is ezeket a lehetőségeket. Az előzetes szűrések alapján jöttünk ide Zomborba. Hiszen itt is megtalálhatóak, mint egész Vajdaság területén a központi idegrendszeri betegségekkel: sztrókkal, Parkinson-kórral és egyéb betegségekkel küzdő emberek és gyerekek.”

Zomborban örömmel fogadták a két hetes intenzív kurzust, hiszen már nagy szükség volt rá, mivel a városban és a környékén még nem volt hasonló fejlesztő program.
Pribilla Attila, segédpolgármester, Zombor: „Azért, mert először történt, tényleg a szülők nagy érdeklődéssel fogadták, és akikkel beszéltem, kérésük volt, hogyha lehetne folytatni ezt a programot. Mi ígéretet kaptunk arra, hogyha nem az idén, de jövőre folytatódik a program. Mi örömmel, tárt karokkal várjuk a Pető Intézet munkatársait.”

A gyakorlatokon a konduktorok mellett azok a hallgatók is részt vesznek, akik a Pető András Kar konduktorsegítői szakára járnak.

Pető-kurzus
Zombor
Perpauer Attila
Csuka Pál
Pribilla Attila

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.
20:54, Frissítve: 08:06

Továbbra is feszült a helyzet Koszovó északi részén

A helyi szerbek ugyanis nem ismerik el az időközi helyi szintű választások eredményeit és a polgármesteri hivatalok előtt tüntetnek, jelenleg békésen. Hétfőn viszont összecsaptak a KFOR békefenntartóival. A NATO további 700 katonát küld a régióba.

Népszerű