Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexandra_Koch

Virológus: Sokkal kevesebben halnak bele az omikronba

2022.01.17
12:43
2022.01.17
12:50
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus omikron variánsa esetében a fertőzöttek 16-tól 30 százaléka semmilyen tünetet nem produkál - mondta dr. Milanko Šekler virológus, mikrobiológus a Szerbiai RTV műsorában.

Ez azért veszélyes, mert ez a vírusvariáns sokkal gyorsabban terjed, mint a többi. Ott tartunk, hogy szinte már minden második tesztelt személy pozitív. Ráadásul sokan éppen a tünetmentességük, illetve az enyhe tüneteik miatt nem is teszteltetik magukat. A szakember szerint a fertőzöttek napi száma sokkal több lehet, mint a hivatalos napi adat: 20 vagy akár 30 ezer is.

Dr. Milanko Šekler virológus: „Nincs még kimutatva pontosan, melyik variáns milyen százalékban van jelen. Az viszont biztos, hogy most az omikron vette át a főszerepet, de mindig van még a deltából is. Egyesek még mindig arra panaszkodnak, hogy elveszítették az ízlelésüket és a szaglásukat, ami a deltának volt jellemző tünete, az omikronnál viszont csak ritkán tapasztalható. Hogy súlyos-e az omikron? A legjobb, ha megnézzük azokat az országokat, ahol először jelentkezett, például Dél-Afrikát - az adataik szerint a kórházban kezelt betegek 4 százaléka halt bele ebbe a variánsba, a deltánál ez 21 százalék.”

koronavírus
Milanko Šekler
omikron
halálozási arány

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.