Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Visszatértek az iskolapadokba a diákok

2021.01.18
13:58
2021.01.18
16:31
Forrás
Pannon RTV
A tanulók a második félévben is a szeptemberi modell szerint járnak az oktatási intézményekbe. Vagyis az alsósok mindennap, a felsősök minden másnap, a középiskolások pedig kéthetente ülnek be a tantermekbe. Az óvodák is újra fogadják a gyermekeket.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában is elkezdődött a második félév. Az alsósok mindennap járnak majd iskolába, köztük Brkušanin Anna is, aki már nagyon várta, hogy beüljön az iskolapadba.

„Én azért szeretek az iskolában tanulni, mert sokkal többet találkozunk a barátokkal és sose kell attól félni, hogy megszakad a Skype vagy a Messenger.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az alsósokkal ellentétben a felsősök a legtöbb szerbiai iskolában csak minden másnap járnak órára. Adán azonban sikerült alkalmazni az úgynevezett csúsztatott modellt. Ez a rövidített, 30 perces tanóráknak is köszönhető.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója: „Az adai Cseh Károly Általános Iskolában abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az összes tanulónkat egy váltásba be tudjuk sorolni, tehát a „csúsztatásos” modellel indultunk. Az alsósok fél 8-tól kezdenek; nekik négy órájuk van és 9:45-kor fejezik a tanítást. A felsősök viszont 7:15-től egészen egy óráig itt vannak, azzal, hogy az ötödikesek indulnak előbb, utána egy óra hosszára rá jönnek a hatodikosok, a hetedikesek és a nyolcadikosok. Ez mindenkinek jó. Azt tapasztaltuk, hogy a szülő is tud segíteni a gyereknek és a gyereknek is van a tanulásra és a szabadidőre is ideje.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az iskolák mellett az óvodák is újra fogadják a gyerekeket.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Boja Patyi Sarolta, az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója: „A szülők a gyermekeket munkáltatói igazolás nélkül hozhatják az intézményünkbe. Továbbra is érvényesek azok az egészségvédelmi előírások, amelyek az elmúlt félévben is érvényesek voltak. Tehát érkezéskor testhőmérsékletet mérünk, a nap folyamán pedig figyeljük a gyermekeknek az egészségügyi állapotát.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Koós Száraz Szilvia kétgyermekes édesanyaként és óvónőként próbálta elmagyarázni gyermekeinek a vírus jelenlétét és az ellene való védekezést.

„Otthon mi szedjük az immunerősítőt, amit már ők kérnek, hozzászoktak. Egészségesen étkezünk és keveset megyünk olyan helyre, ahol emberek vannak. Ezt volt a legnehezebb megszokniuk, de most már belejöttek.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A középiskolás diákok szintén a szeptemberi modell szerint járnak iskolába, vagyis egyik héten tantermi, a másik héten pedig online oktatásban vesznek részt.

tanítás
második félév
iskola
diák
tanuló
Szerbia

Most

07:03

Feszült, de békés volt az éjszaka Koszovóban

A koszovói különleges egység tagjait tegnap Koszovó északi részére vezényelték. A szerb lakosság több helyen tüntetett a rendőri intézkedés ellen. A ROSU tagjai könnygázt vetettek be a tüntetők feloszlatására.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.