Ugrás a tartalomra

Vízi összeköttetés rokonok, barátok között a Bega-csatornán

2023.09.24
11:00
2023.09.24
18:58
Forrás
Pannon RTV
Fontos esemény színhelye volt tegnap a Bega-csatorna határ menti szakasza.

A felújított szerbittabei zsilipen ugyanis újra megnyílt a hajóforgalom Románia felé, igaz csak két napra. A Nagybecskerek és Temesvár közötti mintegy 80 km-es vízi úton majd csak akkor lehet állandó jelleggel közlekedni, amikor elkészül a folyami határátkelő. 

A határ román oldalán egy Temesvárról érkező hajó várta a szerbiai felől érkező hajókat, hogy aztán a határátkelési formaságok elvégzése után együtt induljanak Temesvárra. Az első hajó, amely átlépte a vízlépcsőt a magyarittabei Zima Istváné volt: „Nagyon régi óhajom volt, hogy csináljak magamnak egy hajót, amelyikkel egy kicsit hajókázunk. Itt vagyunk a Bega mellett. Itt a szülőfalum. Őseim halászattal foglalkoztak. Közel voltak a Begához. Volt egy nagyon nagy vágyam, hogy valamikor átmenjek Romániába, hajóval.”

Az esemény megszervezésében fontos szerepe volt a titelieknek. Ugyanis ennél a településnél torkollik a Bega a Tiszába.  

Latinkić Magda, elnök, Titeli Magyar Művelődési Központ: „Ez az utazás nagyon sokat fog jelenteni. Mert a romániai barátainkkal Ótelekről, Temesvárról ezentúl ilyen módon fogunk majd közlekedni. És ez nagyon szép dolog.” 

A Bega összeköti a romániai Óteleket és a szerb oldalon fekvő Magyarittabét. A két magyarlakta falu lakosai között rokoni, baráti kapcsolatok vannak.  

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „Történelmi pillanatnak leszünk tanúi, mivel 1958-ban haladt át itt az utolsó hajó. És a felújításokat követően ma ez újra meg fog történni. És a bicikliút mellett, ami már az év folyamán működött, minden hónap utolsó hétvégéjén, most már ez a lehetőség is meglesz Ittabé és Ótelek között.” 

A Begán zajló személy- és áruszállítás a régió gazdasági fejlődésének a motorja volt a XIX. század végén és a XX. század elején. Aztán 1958-ban politikai, részben gazdasági okok miatt Jugoszlávia és Románia között leállt a hajóforgalom.  

Mirjana Živković, hajózási főmérnök, Vajdaság Vizei közvállalat: „Ennek a vízlépcsőnek több mint hatvan-hatvanöt év után újra van szerepe. Mindez elsősorban a Béga név alatt megvalósuló, határon átnyúló szerb-román IPA projektumnak köszönve valósult meg. Ennek keretében felújítottuk a szerbittabei és a begafői zsilipeket. Ezzel újra lehetővé vált a hajózás Temesvárig.” 

A kerékpárút kiépítése és a vízi közlekedés visszaállítása után fontos feladat lesz a kishatárforgalmi határátlépő létrehozása. Most, ideiglenes jelleggel, csak a hónap utolsó hétvégéjén, szombaton és vasárnap kelhetnek át rajta a kerékpárosok.

Bega-csatorna
Románia
Szerbia
Magyarittabé
Szerbittabé

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.