Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dejan Kujundzic

Vučić reméli, hogy egy hónapon belül eltörölhetik a rendkívüli állapotot

2020-04-07
21:37
2020-04-08
16:35
Forrás
Pannon RTV
A hétvégi kijárási tilalom péntektől hétfőig tarthat, szükség esetén az egész országban – nyilatkozta a Szerbiai RTV Upitnik című műsorában Aleksandar Vučić szerb államfő.

Napi szinten tárgyal Vučić a szakértőkkel az aktuális adatok tükrében a 24 órás karantén bevezetéséről és a főváros lezárásáról. A szerb államfő a Szerbiai RTV esti műsorában elmondta, hogy ennek a lehetősége nem kizárt, az új fertőzöttek és az elhunytak számától függ, hogy mikor lépi meg a szerb államvezetés ezt a lépést.

Az elmúlt hétvégén bevezetett 40 órás kijárási tilalommal kapcsolatban Vučić elmondta, sajnálja, hogy nem péntek délutántól vezették be, mivel számos helyen tapasztalták, hogy az emberek még szombat délelőtt is nagy számban mentek ki a parkokba és zöldövezetekbe, sőt, egy társaság rostélyozása következtében a Fruška gorán tűz ütött ki: „Meglátjuk, mit mondanak az orvosok és a szakemberek. A szombat délelőtt sokba került nekünk. Mindenki kivonult, láthatták. Az emberek rostélyoztak a Fruška gorán, majdnem felgyújtották a fél erdőt. 30-an, 40-en összejöttek. Ugyanez történt a belgrádi kirándulóhelyeken is. Mit lehet tenni? Így nem mehet tovább. Ezért fogjuk ezt megpróbálni.”

facebook.com/np.fruskagora/

A szerb államfő elmondta, a soron következő hétvégére vonatkozóan minden bizonnyal kijárási tilalmat hirdetnek Belgrádra és Nišre, de elképzelhető, hogy az egész országra. Erről a hét közben befutó adatok tükrében hoznak döntést.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Fotó: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Vučić kitért a kórházak állapotára is. Elmondta, hogy jelenleg a legnagyobb gócpontnak számító Belgrádban már nagyon kevés szabad fekhely van az egészségügyi intézményekben, ezért újabb kórházakat készítenek fel a súlyos klinikai képpel rendelkező betegek számára. Kifejtette, hogy Szerbia többi városában a helyzet nem ennyire súlyos, megfelelő mennyiségű szabad kapacitással és lélegeztetőgéppel rendelkeznek az egészségügyi intézmények.

Kiemelte az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek fogadására felkészített létesítményeket, mint például a belgrádi vagy az újvidéki vásár csarnokait. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben megfelelő egészségügyi felügyelet alatt gyógyulhatnak a betegek, nem veszélyeztetve önmagukat és környezetüket.

Pannon RTV/ Juhász Géza - illusztráció

Az államfő hozzátette: „A fertőzőosztály van legjobban megterhelve, és a tüdőgyógyászati klinika, amely szintén nagy segítséget nyújt. Aztán a Dragiša Mišović klinika, ahol hősiesen küzdenek a koronavírus ellen. Szinte teljesen megtelt a kórház. Szerencsére még van elegendő lélegeztetőgépünk, de a kórházban szinte már nincs szabad hely. Azért, mert nálunk az emberek enyhe tünetekkel nem akartak orvoshoz fordulni. Közepesen súlyos betegek és súlyos betegek jöttek, mintha a betegség szégyen lenne. A felelőtlenség a szégyen, nem az, ha beteg valaki.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Arra a kérdésre, hogy fel lehetne-e gyorsítani a napi kijárási engedélyek kiadását a mezőgazdasági termelők részére, az államfő elmondta, hogy a problémát mielőbb meg kívánják oldani. Hozzátette, az elmúlt három napban maga is meggyőződött arról, hogy a tavaszi vetés jól halad.

„Jó miniszterünk van, agilis, szorgalmas, ez az ő feladata. Az emberek pedig dolgoznak a földjeiken. Nagyon rugalmas szabályokat hoztunk. A falvakban 65 helyett a 70 év felettiekre vonatkozik a kijárási tilalom. Éppen azért, mert sok a 65 és 70 év közötti gazda. Hallottam én is a tehenészek és földművesek problémáiról, de menet közben mindent megoldunk” - fogalmazott az elnök.

Vučić hangsúlyozta, annak ellenére, hogy még sok nehéz nap következik, és naponta nagyszámú újabb fertőzöttet jegyeznek, reméli, hogy egy hónapon belül eltörölhetik a rendkívüli állapotot. Hozzátette, nem fogják elsietni, ez csak akkor fog megtörténni, ha azzal nem veszélyeztetik az emberek egészségét.

 

Aleksandar Vučić
Szerbia
rendkívüli állapot
hétvégi kijárási tilalom
kijárási tilalom

Most

Népszerű