Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zúgtak a harangok – Trianon 100

2021.09.25
17:59
2021.09.25
21:01
Forrás
Pannon RTV
Tóthfaluban panelbeszélgetéseket is tartottak. A meghívott vendégek aktuális témákat boncolgattak az úgynevezett Magyar Szó parkban.

Határon túli, de magyar... Zúgtak a harangok – Trianon 100 címmel a trianoni békediktátumról beszélgettek a történészek. Két kérdésre keresték a választ: Miért büntették meg Magyarországot, és el lehetett volna-e kerülni?

Baráth Gábor Gergely, történész: „Mind a két kérdés esetében lényegében egyetértettünk abban, hogy sajnos az események úgy játszottak, hogy olyan helyzet alakult ki 1918-19-re, illetve 1920-ra mire Magyarország aláírta a békediktátumot, hogy minden ellene játszott. Mind az utódállamoknak a területkövetelése, aminek volt nemzeti jellege és volt gazdasági, akár közlekedés, tehát a vasútvonalak megszerzése.”

Pannon RTV

Hátrányból felállni - ez már egy másik témakör címe volt. A beszélgetés a sportra fókuszált. Utasi Jenő a Nyers István Akadémia 10 éves évfordulója kapcsán szólalt fel.

Utasi Jenő, elnök, Nyers István Akadémia, Tóthfalu: „Most már sok mindennel büszkélkedhetünk. Van három pályánk, egy nagy méretű műfüves pályánk, magyarországi támogatásnak köszönhetően most készült el az edzőtermünk, ami nagyon profi és ami tartozéka a kisebb méretű sportcsarnoknak, ami most épül. Ez egy óriási fejlődés.”

Pannon RTV

A panelbeszélgetés végén élő sorsolásra került sor a Magyar Szó Facebook oldalán. Az Eb és az olimpia ideje alatt beküldött szelvényekből húzták ki a szerencsés nyertesét. A főnyereményt, egy laptopot Balaton Erzsébet, kishegyesi olvasó kapja.

Trianon 100
Tóthfalu
Nyers István Labdarúgó Akadémia
Utasi Jenő
Baráth Gábor Gergely

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.