Ugrás a tartalomra

Ismét van emlékművük az első világháborúban elesett szilágyiaknak

2022.03.27
06:58
2022.03.27
18:17
Forrás
Pannon RTV
A nyugat-bácskai településen ma emlékművet avattak az áldozatok emlékére a helyi templom kertjében.

Nyolcvan év elteltével ismét van emléktáblájuk az első világháborúban elesett szilágyiaknak. Az első Turul-szobrot 1944-ben lerombolták. A mostani fejlesztés megvalósítását a magyar kormány támogatta.

Szilágyin ma már mindössze 300-an élnek, de a helyiek tenni akarása határtalan. Francia Gyólai Klára 20 éve telepedett le a faluban. „Mondtam már többször is, hogy nemcsak azok a szilágyiak, akik jelenleg itt élnek, hanem azok is, akik kiköltöztek, külföldön vannak, ugyanúgy együttéreznek és ünnepelnek ma.”

Különleges alkalomra hívott a harangszó szombat délután a településen. A Szent István-templom kertjében nyolcvan év után újra áll a Turul-szobor, amely az első világháborúban elesett katonáknak állít emléket. Az emlékmű ötlete Bársony János nyugdíjas tanártól származik. „Régi képeket és emlékeket kezdtem gyűjteni Szilágyiról, felraktuk a honlapra, majd jött az ötlet, hogy minden, amit a Turulról összegyűjtöttem, felraktuk és ekkor jelentkeztek a lakosok, hogy hol van a Turul, miért nem lehet visszatenni, és akkor próbálkoztam a Magyar Kormány felé és elfogadták kérésemet.”

Az ötlet és a kivitelezés, illetve az emlékmű leleplezése között valamivel több mint egy év telt el. Az 1944-ig álló szobor mintájára készült el a mostani, amit Mrákovics Péter zombori szobrászművész készített. „Két dolog van: egy új szobor készítése vagy visszahozni a régit, ez két különböző dolog, úgyhogy törekedtünk a régit visszahozni az eredeti változatban, ahogy volt, sőt történészekkel is beszéltünk, hogy milyen módon volt ez szimbólumban kifejezve, tudjuk hogy Turul madár, úgyhogy egy kompromisszumot kötöttünk.”

A szoboravató ünnepséget szentmisével és művelődési műsorral gazdagították. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében kifejtette, Szilágyi a hazához való ragaszkodást ünnepli. Mint fogalmazott, a Szózat első sora jelképezi az egymásba való kapaszkodást és a reménykedést. „Ennek állítottak szobrot nyolcvan évvel ezelőtt a szilágyiak, merthogy annak az 58 áldozata az első világháborúnak az hitt ennek a mondatnak a tartalmában. És a mondatnak a hívó szava volt az, ami a háborúba szólította őket, és az a meggyőződés, hogy a tettükkel hívek a hazájukhoz és az emberi végtisztesség megadása vezette a szilágyiakat nyolcvan évvel ezelőtt oda, hogy ezt a szobrot felállítsák.”

A most felavatott emlékműre hamarosan, az áldozatok nevét tartalmazó tábla mellé a Szózat első mondata is felkerül – hangzott el az eseményen.

Szilágyi
Zombor
Bársony János
Turul-szobor
Mrákovics Péter
Pásztor István

Most

16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.