Ugrás a tartalomra

296 millió ember nem bevizsgált kutakból és forrásokból jut vízhez

2024.02.28
12:29
Forrás
greendex.hu
Manapság egyre nagyobb mértékben tűnnek el talajvizeink.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a bolygón közel 296 millió ember nem bevizsgált kutakból és forrásokból jut vízhez, míg 115 millióan kezeletlen vizet vesznek magukhoz nap mint nap. A népesség nagy része azonban – ami közel 6 milliárd embert jelent – könnyen hozzájut az ivóvízhez.

Az utóbbi szám növeléséhez pedig a meglévő vízkészlet észszerű és optimális felhasználása a kulcs. Sajnos azonban egyre több kutatás szembesül azzal hogy fogyatkoznak a talajvizek. A kaliforniai Santa Barbara Egyetem munkatársai közel három éven keresztül gyűjtötték az erre vonatkozó adatokat, nagyjából másfélmillió kút vízállását vizsgálták az elmúlt száz évből. Az adatok elemzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a víztartó rétegek 71%-ánál szignifikáns mértékben csökkent a vízállás.

A tanulmányból továbbá az is kiderült, hogy ez a trend az 1980-as években kezdett felgyorsulni, manapság pedig egyre nagyobb mértékben tűnnek el talajvizeink. Ez leginkább természetesen a száraz éghajlatú területeken fordul elő, ahol földművelést végeznek, így a talajvizet elhasználják a növények öntözésére. Ezek a területek az évek során egyre szárazabbakká válnak, így nem meglepő, hogy szépen lassan teljesen eltűnik a talajvíz. A problémát tovább mélyíti a globális felmelegedés is: a lassan egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt a termés még inkább az öntözéstől függ, ami felgyorsítja a föld alatti vizek kiaknázását.

Persze nemcsak a növénytermesztésre, hanem a mindennapi szükségletünk kielégítésére szolgáló ivóvíz előteremtése is csökkenti vízkészletünket, amely a népesség növekedésével egyre gyorsabban csökken, illetve mind kevesebben tudnak tiszta ivóvízhez jutni.

ivóvíz
kút
világ

Most

16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.